Home » Идеи » Моторното масло: Митове и легенди
Моторното масло: Митове и легенди

Моторното масло: Митове и легенди

Двигателят Ви всъщност е голямо парче метал, което съдържа малки парчета метал и когато реши да се развали, всички те спират да работят в синхрон.

Ако по-малко вярвате на митовете за двигателите, по-малко ще чувате онзи ръмжащ звук от тях, предвещаващ нуждата от ремонт. Макар и всички да сме майстори, някои са по-майстори от други и заради това, решихме, като майстор на майстор, да разбулим лъжите и легендите в бранша. Помогнаха ни MotornoMaslo.bg, които бяха така добри да ни разкажат как хем да пестим от моторно масло, хем двигателите да останат здрави. Четете внимателно, животът на поне един двигател зависи от това!

Масло ли е? Магия ли е?

Има няколко причини, поради които е важно да поддържате моторното масло на ниво. На първо място, то осигурява смазване на всички движещи се метални части, като гарантира, че те не се смилат една друга, не се износват или загряват. Ако не знаете, моторното масло задържа и всички странични продукти от изгарянето на горивото. Заради това, когато някой кара пред Вас и гори масло, мирише толкова гадно.

В дългосрочен план, поддръжката на нивото на маслото ще ви спести пари от ремонти, сещате се, онова нещо, което Ви кара да вземате заем на края на месеца. Сега, ако това Ви подсети, че сте минали онези 3,000 км. за които ви е говорил баща Ви и трябва да подмените маслото…. успокойте се, седнете на дивана и си отворете бира, защото имаме новина за Вас. Това е мит!

Мит 1: Маслото трябва да се сменя на 3 000 км.

Митът за 3 000 км. е един от най-известните. Да, на старите коли може и да е трябвало да се сменя толкова често, защото утайката ще започне да задавя двигателя. Вече обаче числото е малко по-голямо. Е, малко, малко – към 10 000 км. Проверете сами упътването на двигателя и ще се убедите. Съвременните моторни масла са с подобрен вискозитет и позволяват на колите да изминат 12 000 километра преди да се наложи смяна на маслото. Време е да нарушите едно-две бащини правила.

Мит 2: Буквата “W” в моторно масло „5W40“ означава тегло…. ами не!

Не може да не сте виждали кода след марката на маслото, примерно Bardaxl XTC 5W40. Когато купувате моторно масло, важно е да знаете вискозитета на маслото, свойство, което приблизително съответства на неговата плътност.

Колкото по-малко вискозно е маслото, толкова по-плавно се движи през вашия двигател и смазва подвижните части. Най-добрите двигателни масла имат вискозитет, който не е нито толкова висок, че едва да тече, нито толкова нисък, че да се излива, като вода. Но какво значи съкращението? Има една организация, чийто вицепрезидент е бил Хенри Форд. Тя се нарича и до ден днешен Society of Automotive Engineers (SAE).

Те разработват тест, при който проверяват как се стича едно моторно масло при работещ двигател и му дават съкращение – SAE 30 – маслото тече за 30 секунди през двигателя. Всичко до тук е идеално, само дето маслата имат характеристиката да си променят гъстотата при различна температура и ако работещият двигател е вече горещ, то току що запаленият двигател е чисто студен. А двигателят, който тепърва започва да работи през зимата си е направо леден. Следователно е нужен нов тест за студен двигател и при зимни условия. Така се появява съкращението на 5W40 маслото например.

W идва от Winter и означава, че маслото е подходящо да се използва и при зимни условия. Първото число дава информация за това при какви минимални температури може да се използва. За стартова точка се взема температура от -35 градуса по Целзий, т.е. 5W може да се използва при минимална температура до -30 градуса по Целзий, 10W при до -25 градуса по Целзий и т.н.

Второто число пък показва кинетичния вискозитет при 100 градуса по Целзий, т.е. колкото числото е по-голямо, толкова маслото е по-гъсто и е подходящо при високи температури.

Моторно маслоМит 3: Когато моторното масло стане черно, хвърляйте го!

Пълна глупост! Отново ще се върнем на онази лоша утайка, за която баща Ви е предупреждавал многократно. Много хора се притесняват, когато забележат, че маслото им е потъмняло, което е знак, че се натрупва утайка. И какво правят? Сменят го и после то пак се натрупва и те пак го сменят и така до без край. Истината е съвсем различна, новите масла често съдържат в тях добавки, които помагат на двигателя да се почисти от наслояванията.

Почиствайки го, те задържат раздробените частици в суспензията. Това означава, че ако маслото е тъмно, то си върши добре работата и предпазва двигателя Ви. Разбира се, маслото има лимит колко от тези суспендирани частици може да задържи и в крайна сметка ще трябва да бъде подменено, когато стане прекалено наситено. Използвайте обаче интервала за смяна на маслото, препоръчан от производителя на вашия автомобил, за да решите кога да смените маслото, а не цвета му.

Мит 4: Синтетичните моторни масла ще причинят теч

През 70-те години, синтетичните масла, като тези, които виждате в MotornoMaslo.bg не са били правени на основата на нефт, а на химическото вещество полиалфаолефин. Това вещество не се е отразявало добре на уплътненията в двигателя и течовете са били факт. Днес синтетичните масла не се разработват по този начин и всички уплътнения на колата Ви са защитени от свиване. Ако обаче колата Ви е стара и работи от години с петролни масла, при смяната със синтетично, може да се появи теч. Причината е, че синтетичните масла ще почистят уплътненията от наслояванията и ако те са запушвали някакви пукнатини, сега ще се отпушат. Това не е проблем при новите автомобили, но при колите над 15 години, е често срещана гледка.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.