Home » България » Какво е DOT на гумите и какво трябва да знаете за него?
Какво е DOT на гумите и какво трябва да знаете за него?

Какво е DOT на гумите и какво трябва да знаете за него?

Чудили ли сте се някога какво означава мистериозният код върху гумата ви? Всяка гума има уникален идентификационен номер, наречен код DOT (Department of Transportation), но много хора не знаят какво е неговото значение.

В тази статия от 365 Новини ще разгледаме значението на кода DOT и как да го разшифроваме. Като разберете символите в кода DOT, можете да откриете ценна информация за вашата гума, включително месеца и годината на производство, използваните материали и други.

Тези знания са особено важни, за да сте добре запознати с характеристиките на гумите, когато избирате за своя автомобил. За да откриете кода DOT върху гумата си, просто потърсете буквите „DOT“, последвани от 10 до 13 символа, състоящи се от цифри и букви. Имайте предвид, че въпреки че кодът може да включва всяка цифра от 0 до 9, някои букви от азбуката като G, I, O, Q, S и Z са пропуснати поради приликата им с цифри, което може да доведе до объркване.

Какво включва DOT на гумите?

Дата на производство на гумите

Кодът DOT върху гумата се състои от два или три знака, които указват мястото на производство на гумата. Гумите, произведени преди април 2015 г., имат двусимволен код, докато по-новите гуми могат да имат трети символ. Очаква се до април 2025 г. третият символ да бъде задължителен за всички гуми. За да се улесни преходът, трисимволният код ще започва с цифрата 1, следвана от предишния двусимволен код. Въпреки че няма официално изискване към производителите да приемат новата система, очаква се повечето от тях постепенно да преминат към нея.

Размер на гумата

Кодът DOT върху гумата включва два символа, които указват размера ѝ, след което следва мястото на производство. За най-точна и актуална информация ви препоръчваме да се консултирате с уеб сайта на производителя.

Вид гума

Следващият сегмент на кода DOT обикновено се състои от 3 до 4 символа, които идентифицират типа гума. Въпреки че спецификата на този код може да се различава при различните марки, той служи като незадължителен инструмент за компаниите за наблюдение на връщането на продукти.

Седмица и година на производство

Последната част на кода се състои от три или четири цифри, като първите две означават седмицата, а третата (и четвъртата, ако е приложимо) цифра – годината на производство. Ако кодът съдържа само три цифри, първите две представляват седмицата, а третата посочва годината. Познаването на възрастта на вашата гума е от съществено значение за поддържане на нейната безопасност и ефективност, а кодът DOT ви дава тази информация с един поглед.

Когато купувате гуми размер 175 65 14, е добре да вземете предвид значението на DOT, особено датата на производство. Много хора не са сигурни колко голямо значение трябва да отдадат на възрастта на гумите и се питат дали DOT наистина има значение. Датата на производство обаче наистина е важна, тъй като гумите постепенно се износват с времето, въпреки че са предназначени за дългосрочна употреба. Експертите препоръчват гумите да се сменят след шест години употреба. Потребителите може да се колебаят дали да закупят гуми с DOT от предходна година, опасявайки се, че те може да са загубили сцепление с пътя и вече да са остарели.

Въпреки че стареенето на гумите е напълно обичайно за летните, всесезонните и зимните гуми, то е резултат главно от процеса на втвърдяване на гумата, който се влияе от условията на съхранение. Ако гумите се съхраняват в суха, тъмна и хладна среда, не би трябвало да има проблем с използването на гуми от миналогодишното производство.

От друга страна, съхраняването на гуми в неблагоприятни условия може да ускори процеса на стареене и да намали ефективността им. Излагането на слънчева светлина, влага или неблагоприятни условия на съхранение могат драстично да влошат качеството дори на гума от най-висок клас, произведена само преди седмица. Следователно правилното съхранение играе решаваща роля за запазване на оригиналните качества както на скъпите, така и на бюджетните зимни гуми.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.