Home » Идеи » Цветето, което ви пази от магии – Ето къде трябва да стои в дома ви:
Цветето което ви пази от магии - Ето къде трябва да стои в дома ви:

Цветето, което ви пази от магии – Ето къде трябва да стои в дома ви:

Чернооката Сузана или Тунбергия е растение, за което се вярва, че пази семейството от лошите очи на съседите и краси терасата с красивите си цветове.

Растението получава името си от външния вид. То може да бъде жълто, оранжево, бяло или синьо с ясно изразена черна точка в средата.

В Германия е известно като „Черната Сюзан“, испанците го наричат ​​окото на поета или птичия поглед

Чернооката Сузана или Тунбергия, както още се нарича, е многогодишно пълзящо растение, произхождащо от тропическите региони на Африка и расте като диви цветя по краищата на бразилските гори и на Хаваите. Расте доста бързо и може да достигне до три метра дължина, така че се нуждае от опора под формата на пергола, когато се превърне в отлична декорация за голи стени.

Ако го засадите на терасата, то много бързо ще образува красиво и уханно цветно перде, което ще се спуска от балкона под формата на водопади и в същото време ще ви пази от любопитните погледи на съседите. Смята се също, че предпазва от магии.

Не изисква поддръжка и се размножава лесно чрез семена. Рано напролет семената се засяват в саксии в плодородна и пропусклива почва. Семената се засяват на плитко малко под повърхността, а след това саксията се покрива с лист хартия, който се отстранява, щом се появят младите растения. Листата са средно зелени на цвят, яйцевидни до сърцевидни , назъбени по краищата и леко окосмени.

Чернооката Сузана цъфти обилно от април до октомври, като за по-добър растеж и цъфтеж растението трябва да се подхранва с течен тор веднъж на 10 дни.

На Чернооката Сузана й подхожда слънчево място на балкона или на двора, но не пряко на силно лятно слънце, със задължителна защита от вятъра, който не понася. Не обича дъждовно и по-студено лято, защото изисква много слънчева светлина. Тези красиви цветя обичат водата, така че през летните жеги е необходимо да ги поливате два пъти на ден, сутрин и вечер.

По някаква причина пчелите заобикалят това цвете, така че обикновено остава неоплодено. Растението рядко образува семена, които могат да бъдат събрани и използвани за следващия сезон.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.