Водещите новини
Home » България » В края на 60-те България бе на трето място след САЩ и Япония по изградени язовирни стени
В края на 60-те България бе на трето място след САЩ и Япония по изградени язовирни стени

В края на 60-те България бе на трето място след САЩ и Япония по изградени язовирни стени

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

България до 1980 г. си построява със собствени сили, средства и по свои проекти със собствен работен състав всичките си язовири и ВЕЦ-ове, припомня 365 Новини.

В страната има около 3000 язовира, които в различна степен регулират притока и които трябва да се инспектират всяка година. Това означава, че на ден ще трябва да се проверяват по 10 язовира.

Общият им полезен обем е около 6,8 млрд. куб. м. От тях 48 по-големи и значими язовира имат общ полезен обем 5628 млн. куб. м, или 82,8% от общия полезен обем на всички язовири.

Оценката, че водата в България е малко, води до стратегическото решение в периода 1950-1985 г. в страната да бъдат построени 216 големи и над 2000 малки язовира. Тяхната вода се ползва за поливане, водоснабдяване и производство на електроенергия.

95 от всички големи язовири у нас са построени през 60-те години на миналия век. От 1970 до 1989 г. са вдигнати 87. След 1990 г. са довършени 11 големи язовира, сочи още статистиката. На 4 от всички стената е висока над 100 м. Лидер по този показател е „Въча“ със 145 м. С най-голям обем е яз. „Искър“ (673 млн. куб. м).

ПАВЕЦ „Чаира“ и каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“ нямат аналог.

Това съоръжение е несравнимо с днешната ни икономика и инженерно-строителен капацитет.

От централата през трикилометрова безнапорна деривация водата достига до дневния изравнител на ВЕЦ „Момина клисура“ и след централата, преминавайки по 70-километров тунел, достига до язовир „Пясъчник“, чрез който се подпомага напояването на горнотракийското поле.

70 километра тунел през планината, построен през 1974 г. на надморска височина от 1900 м само от български проектанти, строители и инженери!

До 1963 г. в България са били построени около 2000 микроязовира, а напояваната от тях площ достига един милион декара. Изградените язовири се класифицират според изискванията на МКГЯ като големи язовири и над 2000 малки язовира.

Най-големият от тях по обем е „Искър“. Водохранилището на столицата събира около 675 млн. куб. м вода. Дълъг е 20 км, а в най-широката си част е 5 км. Строителните работи по него започват през 1949 г. и са завършени през далечната 1954 г.!

Невероятно, но факт: в края на 60-те на ХХ век България е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени. Всички функционират и до днес въпреки нулевата поддръжка. Можем само да се гордеем с нашите бащи и деди строители и проектанти.

Източник: Ретрто

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.