Home » България » Пенсионираният енергетик Светослав Цанев изобрети това, което ще промени света!
Пенсионираният енергетик Светослав Цанев изобрети това което ще промени света!

Пенсионираният енергетик Светослав Цанев изобрети това, което ще промени света!

Пенсионираният енергетик Светослав Цанев е защитил патент за инсталация за евтино производство на водород, видя 365novini.

Патентът му с № 66609 е само национален и струва 2000 лева. Защитата му е за 20 години. Всяка следваща година трябва да плаща ежегодна такса, която тръгва от 200 лева и расте стъпаловидно. Идеята му е да се използва слънчева енергия за разлагането на водата на водород и кислород.

След това добитият газ да се складира и използва като гориво за автомобили, кораби, влакове, самолети и еленергия, пише „Марица“. Всъщност американски компании добиват най-разпространения във Вселената газ със слънчева енергия от известно време. Това, което Станислав Цанев твърди, че при него е новост, е отделянето на двата газа в края на реакцията. „Аз предлагам магнитен сепаратор за водорода и кислорода и това е голямата ми иновация.

По бай-Тошово време в КЦМ-Пловдив са добивали чист водород, който им е трябвал за различни инструменти.

Правили са индукционно загряване до 1000 градуса в кварцова тръба. Отделянето в края е ставало с мембрана и така водородът не е бил чист”, обяснява 73-годишният бивш енергетик. По неговия магнитен метод ще се получава напълно чист газ. Той припомня, че за горивните клетки на автомобилите с водород се търси 4 деветки чист газ. Хем 75% от материята във Вселената е водород, хем този елемент почти не се среща в свободно състояние на Земята. Досега масово го получават от разлагане на вода. Проблемът винаги е бил, че когато това става с електричество, то добивът дотам се оскъпява, че използването на водород след това е неефективно.

Светослав Цанев„Хората забравят и че електрическата енергия съвсем не е толкова „чиста”, както си мислят. Тя е микс от различни методи на добиване и повечето са абсолютни замърсители на атмосферата”, припомня Цанев. И все пак водородът гори, а не избухва като пропан-бутана. И е 2,7 пъти по-мощен от бензина.

Пловдивчанинът припомня, че през Първата световна война германците пълнят дирижаблите си с водород.

Чак през 1937 година цепелинът „Хинденбург” се запалва и пада до Ню Йорк. И от кадрите, документирали това събитие, се вижда, че той не избухва, а гори. „Патентът ми е икономически обоснован, защото използвам безплатна слънчева енергия. Освен това ще получавам чист водород с магнитно разделяне. Получавам го от вода и мога да го складирам в резервоари. А точно това е проблемът на електрическата енергия – не можеш да я затвориш в кутия и да я запазиш за довечера. Ако не я използваш веднага, тя изчезва яко дим”, тегли чертата изобретателят.

През 1857 година френският химик Анри Сен-Клер Девил разлага водата с нагряване до 1300 градуса. За да нагрее вода до тази температура, Станислав Цанев ще търси място за прототип на инсталацията в планината. Ще я затопля със слънчева енергия, събрана с параболични огледала. „Говорим за десетина огледала с около метър диаметър.Те ще събират енергията в една точка”, обясни Цанев. Америка, страната на идеите и технологиите, винаги е успявала да събере в една точка четирите важни неща за едно нововъведение – идея, защита, възможност за техническа разработка и инвестиция.

Дотук пловдивчанинът е подминал първите две точки.

Сега Станислав Цанев има добре разработена и защитена идея, но търси инвеститор, който да е готов да даде пари за създаването на прототип на водородната инсталация. „Имам положителни отзиви от Българското водородно общество. Представих им разработката и оттам я харесаха. Какво постигаме? Произвеждаме водород за автомобилите, влаковете, корабите и самолетите. Може да го използваме и за миниелектроцентрали”, казва пловдивският изобретател.

Водородната революция, ако изобщо се случи, не е панацея на енергийните проблеми. Ако всичко мине на водород, добиван от вода, то тя постепенно ще започне да намалява. А това е най-ценният земен ресурс. Точно за това предупреждава в ранните си разкази Айзък Азимов. В тях той споменава, че първите междупланетни кораби използват по няколко кубически километра вода от земните океани. И нивото им започва да пада. Станислав Цанев не е съгласен с това. „Водата е много – няма да свърши“, убеден е той.

Източник: Брадва

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.