Home » България » Успяхме: Вече произвеждаме лекарство срещу COVID-19
произвеждаме лекарство срещу COVID-19

Успяхме: Вече произвеждаме лекарство срещу COVID-19

Днес в България се произведе лекарство срещу COVID-19, научи 365novini.

Със съдействието на премиера Бойко Борисов България е получила от Китай 25 килограма субстанция за производство на Хлороквин фосфат и то вече се прави в държавното дружество Бул Био.

Първите 250 опаковки са произведени днес при визитата на Борисов, пише „Труд“. Бул Био е дружество към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и е 100 процента държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

Директорът на дружеството д-р Румен Кофинов благодари за помощта на министър-председателя и посочи, че Бул Био притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО.

Обемите, в които се разфасова и опакова лекарството Хлороквин фосфат, са съобразени с терапевтичната доза за прилагане при пациенти с коронавирус, а Бул Био ще го произвежда в собствената си база. Първите дози от Хролоквин фосфат ще стигнат за 2500 пациенти за пълен курс на лечение от 14 дни в болнични условия.

От Бул Био представиха на премиера Борисов и три инвестиционни проекта за борбата с инфекциозните заболявания. Първият касае е нова производствена линия на БЦЖ ваксина, за която дружеството притежава лиценз и така капацитетът за производство на ваксината ще се увеличи двойно и може да достигне до 4 млн. ваксини.

Вторият проект е за разширяване производството и обновяване на апаратурата за човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Специалистите в дружеството там използват с техника от 70-те години на миналия век и обновяването на базата е водещо за работата им.

От Бул Био посочиха, че става дума за компенсация при загуба на кръв или да се вкара в организма набор от т. нар. антитела, които да помогнат на пациентите да се справят с дадена инфекция.

Както е известно, лечението на COVID-19 с прилагане на кръвна плазма от вече излекувани пациенти се прилага като метод в редица болници в Китай и Европа. Въпросните имуноглобулини могат да неутрализират вируса при неговото проникване в организма или да влияят на отговора на имунната система срещу заразата.

Според учени от Бул Био, трябва да се натрупа количество донорска кръв от пациенти, преболедували COVID-19, за да имаме достатъчно плазма с антитела. Изчислено е, че за нуждите на България ще са необходими минимум около 3000 оздравели пациенти за т. нар. плазмено лечение.

В Бул Био имат готовност и за възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Производството на хипер-имунни животински серуми от конска плазма е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция, подчерта пред премиера Борисов шефът на Бул Био д-р Румен Кофинов.

От своя страна Борисов посочи, че правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от Бул БИО, защото те ще “спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания”.

марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.