Водещите новини
Home » Живот » Бум на абортите заради COVID-19
Бум на абортите

Бум на абортите заради COVID-19

Пълен хаос е настанал в АГ-клиниките в цялата страна заради извънредното положение и мерките, взети от Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната епидемия, алармираха специалисти от тази област, научи 365novini.

Втора седмица поред бременни жени звънят в ужас на медиците, проследяващи бъдещите им рожби, с питане дали да прекъснат гестационния период от страх, че може да увредят плода, ако се разболеят от COVID-19, но и заради неуточнените подробности около спрените женски консултации.

На места феталните морфологии са се забавили с повече от 10 дни, което може да представлява голям проблем за бъдещите майки, особено в начална бременност, когато специалистите измерват различни части от ембриона за наличие на генетични малформации. Проблем има и с жените в рисковата група, които очакват бебе, защото голяма част от тях се налага да се хоспитализират или да се проследяват амбулаторно с редовни прегледи и лабораторни изследвания.

Въпреки че медиците по света са категорични, че коронавирусната инфекция не се предава през плацентата и при раждане, препоръчано чрез Цезарово сечение, рискът е сведен до минимум, все още липсват категорични данни за първите 2 триместъра – доколко е рисково заболяла бременна жена да продължи гестацията.

АГ-специалисти сигнализираха пред Lupa.bg, че има риск от бум на абортите по желание в идните седмици.

А изтъкната специалистка по репродуктивна медицина д-р Мариела Даскалова написа във фейсбук специално обръщение:

„Мили хора, зная, че ви е страх, но не бива от страх да не умрем да се откажем от живота. Вече имаме няколко запитвания от бременни жени, дали не трябва да махнат бебето заради грипната заплаха. Млади и здрави жени, без изобщо да са болни от каквото и да било! Има и други болести, които не стават по-малко, само защото сме в грипна епидемия. Вчера колегите ми оперираха по спешност и спасиха живота на жена с извънматочна бременност и литър кръв в корема, която не е потърсила навреме лекарска помощ от страх да не се зарази с грип. Вече има предупреждение към хората, страдащи от астма, да не си спират кортикостероидите – а те си ги спират заради съобщенията, че кортикостероидната терапия утежнява протичането на грипната инфекция. И т.н., и т.н. Зная, че е трудно да запазим здравия си разум, и аз се страхувам, но ви моля да не изпадате в паника. За всяка ситуация е добре да търсите своите доверени лекари. Сигурна съм, че всеки от вас има поне един такъв познат лекар, на когото вярва и може да се консултира с него. Поискайте и ще ви се даде. Бъдете здрави“.

лупа

Твоят коментар

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!