Home » България » Проф. Рачев с прогноза за Звяра от изток и каква зима ни чака
Проф. Рачев с прогноза за Звяра от изток

Проф. Рачев с прогноза за Звяра от изток и каква зима ни чака

Зимата тази година не се очаква да е по-топла от обичайното. Малко вероятно е да станем свидетели на екстремно продължителни мразовити периоди вследствие на източни ветрове, наричани Звяра от Изтока, научи 365novini

Такива са засега сезонните прогнози за зимата в Европа на водещите метеорологични станции в САЩ и Китай, съобщи климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

Според него няма да се сбъдне предупреждението в британските медии от преди ден, че предстоящата зима ще е най-студената от 30 години насам, заради Звяра от Изтока.

Според националната агенция за океаните и атмосферата на САЩ зимата тази година ще е дори 1-2 градуса по-топла от обичайното. Това, разбира се, не означава, че отново няма да има студени периоди със снегове и минимални температури под минус 10-15 градуса, предупреди проф. Рачев.

Междувременно ще продължим да се наслаждаваме на изключително топло септемврийско време. Предвижданото в началото на седмицата сериозно захлаждане има голяма вероятност да се отложи, прогнозира проф. Рачев.

Метеоролозите съветват идния понеделник – 16 септември, децата да тръгнат на училище с връхни дрехи или якета, тъй като се очакваше максималната температура в София да падне до 18 градуса.

Според последните данни обаче времето ще се задържи необичайно топло и слънчево и в първия учебен ден термометрите ще показват отново 24-5 градуса.

Вече 40 дни продължава този период на сухо време с температури над нормата. Следващите дни също се очертават слънчеви и без големи валежи. В следващите седмици обаче задължително трябва да падне дъжд, за да овлажни почвата, предупреди проф. Рачев.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.