Home » България » Лекари отказват да се погрижат за дете с тумор заради коронавируса
Лекари отказват да се погрижат за дете с тумор

Лекари отказват да се погрижат за дете с тумор заради коронавируса

Докато държавата е в извънредно положение, лекарите продължават да се грижат за всички нас, научи 365novini.

Сега ще върнем лентата назад до петък 13-ти. Историята на едно смело дете с тумор, което не може да чака отмяна на карантината. Коронавирусът завладява живота ни. В това време хиляди хора се надяват на лекарска помощ. която няма време за губене.

Нашият герой е малък на години, но е голям по дух с голямо сърце и широка усмивка. Във фаталната петък вечер детето и разтревожените родители на 6-годишния Иво търсят хирург, защото в гърлото му има буца. Буцата е 6-сантиметров тумор, който е силно възпален и опасен. „Отиваме в болница, но няма кой да те приеме. Не бяхме доволни от това, че ни отказаха помощ“, казаха родителите.

Оказва се, че е много трудно за малко дете да постъпи в болница, в която да се направят пълни изследвания и накрая да излезе с решение за някакво лечение. Буквално като в омагьосан кръг родителите на Иво 5 мсеца търсят изход от безизходицата и лечение за детето си.

„5 месеца продължава търсенето на болница и на лекар, който да поеме случая. През тези 5 месеца беше много трудно свързването със специалист. Докато се стигне до петък 13-ти, той се наду, имаше подутина, наду се още повече, имаше болка, без температура, извикахме „Спешна помощ“ и оттам в „Пирогов“. Казаха ми, че щом няма температура, няма възпалителен процес, назначиха ни нурофен за притъпяване на болката, а ние очаквахме операция“, каза майката Лора Делчева.

Преди това семейството обикаля няколко столични болници и търси за преглед специалисти. Месеци наред изследват детето, а всеки лекар има различна теория и поставя различна диагноза. Времето лети, а гърлото на детето се подува. „Казаха ни, че няма да ни приемат, първо, че няма температура, въпреки че е подут. Лекарите се учудиха, че в тази обстановка сме предприели действия, а за нас случаят беше повече от спешен“, каза още Делчева.

Във фаталния петък 13-ти се оказва, че всички се борят с коронавируса. Впоследствие, в друга болница, казват, че скалпелът е неизбежен. Когато помощ не идва отникъде, единственият лекар, който се отзовава е д-р Радослав Славчев – хирург от 30 години. Той ръководи лицево-челюстната хирургия в болница „Токуда“.

Д-р Славчев не остава безучастен и решава да оперира Иво в извънредната ситуация. „Ние винаги сме били на фронта, защото тук нещата са истински, в операционната понякога е опасно. И тази епидемия ще преживеем, въпросът е на каква цена. Коронавирусът е генералната линия, според която работим , но да не забравяме останалите болести, които са не по-малко опасни и ще се борим с всичко“, заяви той.

„Не искам да споменавам имена и болници, но ми се е случвало да звъня по 30-40 пъти, ако не и повече, за да се свържа със специалист. Казваха ни, че ще попаднем на правилния лекар. Това беше деликатен начин да ни отпратят“, каза Делчева.

Правилният и единственият, който се наема спешно да оперира Иво, е именно д-р Славчев, независимо че болница „Токуда“ е затворена за 24 часа заради случай на пациент с коронавирус. „За мен беше ясно, че е тумор, а не някаква киста, просто трябваше да се вземе командирското решение да се оперира“, добави той.

Хладнокръвно хирурзите не спират да оперират, а дисциплината и мерките са драконовски. Животът в болницата и приемът на пациенти не спира.

След кошмарните седмици и лутането из различни болници семейството е щастливо, че най-безценното им човече е добро, но споделят, че горчивината остава.

„Не е само горчивина, яд, безсилие, болка, но и безпомощност – за 200 души, 50 са в болница. Tрябва да спре живота и да не ни лекуват, докторите, които не лекуват коронавирус какво работят? Затвориха цяла държава, това не е извинение. Докато бяхме тук в болницата, дочух лекарите да си говорят как не са могли да приемат спешни, заради това че болницата е в карантина, това е абсолютно адекватно“, споделиха родителите.

„Опитимизмът и по-особеното чувство за хумор ме крепят. Иначе, какво да правим? Да умираме ли? Няма такива филми“, заяви д-р Славчев.

Животът продължава, всичко това ще мине. Героите в бяло са винаги на фронта, готови да ни помогнат, независимо дали грее слънце или вали дъжд.

dunavmost

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.