Home » България » Томислав Дончев: Работим за лесно отпускане на безлихвените кредити на работниците
лесно отпускане на безлихвените кредити на работниците

Томислав Дончев: Работим за лесно отпускане на безлихвените кредити на работниците

Много преди правителството да предприеме икономически мерки, предприе мерки за справяне с последиците от заразата, ограничаването ѝ. 

Те са свързани със закупуване на материали, облекла, маски, допълнително подпомагане на медицинския персонал, на тези, които са на първа линия и се борят с разпространението на заразата.

Това са първите мерки, които трябва да се справят със ситуацията такава, каквато изглежда в момента. Консенсус в международен план е, че няма консенсус какво следва оттук нататък. Това каза  вицепремиерът Томислав Дончев, научи 365novini.

„На база дисперсия на риска, предполагаме, че 5 души, на които им се наложи да разсрочат кредите, за 1,2,3 месеца, колкото е необходимо . Ние на базата гаранциите, които сме издали, даваме спокойствие на банката тя да може да бъде много-гъвкава. Тя да не иска възстановяване на вноските веднага, а след като отмине кризисната ситуация. На база дисперсия на риска, се предполага, че от пет подобни кредитора, те и петимата няма да се държат незаконосъобразно и никои няма да не си плаща кредита изобщо. Реалният ефект, който ще се усети на пазара е в размер на близо 2,5 милиарда“, каза вицепремиерът.

„Кредитите в размер на 1500 лева, които са за хора в неплатен отпуск, предвиждаме да бъдат с изключително семпла процедура и за тях да не се изискват гаранции“, допълни той.

„Не изключваме, работейки с банковия сектор да се разработят кредити, които да са с много скромно и лесно обезпечаване. Нашият стремеж е всяка от тези процедури да е с максимално достъпна, дори ако е възможно част от справките да се водят по служебен път, да не се налага да се носят документи. Без обезпечаване, всяко лице, което е в подобно положение, обмисляме дори този кръг да се разшири. За свободните професии например, да могат да се възползват от тази мярка. Нагласата ни е тази сума от 1500 лева да може да се тегли за всеки от месеците, в които лицето е в неплатен отпуск. За да бъде покрита и гарантирана тази мярка, ние имаме допълнително заделени 200 млн. лева, които ще бъдат на разположение на банките, за да могат да задействат без рискове за отпускането на кредитите“, поясни вицепремиерът.

Част от тези мерки може и да работят и след извънредното положение, заяви още Томислав Дончев.

dunavmost

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.