Home » България » Кръстоносният поход на Слави срещу партиите
Слави срещу партиите

Кръстоносният поход на Слави срещу партиите

С боен вик срещу „политическата плутокрация“ и „партийната аристокрация“ потегли дългоочакваната партия на Слави Трифонов, забеляза 365novini

„Пoлитичecкaтa клaca грубo и дeмoнcтрaтивнo прeнeбрeгвa жeлaниятa нa хoрaтa, грижeйки ce eдинcтвeнo зa cвoeтo oблaгoдeтeлcтвувaнe, и дe фaктo бeзцeрeмoннo ce изпрaвя cрeщу coбcтвeния cи нaрoд“, се заявява в учредителната декларация на „Няма такава държава“.

Едва слязъл от синия екран, шоуменът светкавично се преквалифицира на политик, дошъл да измете останалите. Със сигурност проектът на Дългия няма да бъде готов за бой на местните избори. Това ще накара Слави да издигне свои кандидати за кметове и съветници назаем чрез регистрациите на други партии.

Извън съмнение е, че проектът се е прицелил в модната по света и у нас ниша на националпопулизма.

През последните години в благодатната сфера на патриотизма и народнячеството се престроиха почти всички водещи партии у нас. Затова и думите и делата на ГЕРБ, БСП и Патриотите са практически неразличими по повечето теми.

В парламента шумните идеологически прения видимо намаляха за сметка на манастирското шушукане и сговаряне в депутатските фракции.

При това положение за опитен актьор като Слави няма да е трудно да изобрази народен трибун, който разчиства прогнилата партокрация. Внимателното вглеждане в заявените цели показва, че редица от тях (пряк избор на главен прокурор, намаляване на депутатите от 240 на 120 и други) са неизпълними без свикването на Велико Народно събрание и сериозен ремонт на Конституцията или дори приемане на нова конституция.

„Няма такава държава“ разполага с редица силни страни. На първо място са популярността и харизмата на Трифонов, ко​ито сами по себе си според различни социологически замервания през годините може да му донесат 15% от гласовете. Ползи ще му донесе и политическата му девственост (макар и не абсолютна), която ще привлече копнеещите да гласуват за „нещо чисто и неопетнено“.

Силен коз е и сработеният екип, който ще задвижи мощно партийната пропаганда. Особено предимство е познаването на младежките публики и уменията освен телевизията да използва и модерните канали като социалните мрежи. Освен шоумен Слави се е доказал и като добър бизнесмен, което би трябвало да означава, че новата партия не би трябвало да има проблеми с финансирането поне на първо време.

Налице са и някои слабости.

„Няма такава държава“ ще дебютира на най-трудните избори – местните, където ще трябва да играе в голяма част от 265-те общини, съобразявайки се с особеностите на регионалния терен и намирайки свестни хора за участие във вота. Кастингът не е лека задача, особено като се има предвид и пословичната повратливост на местните играчи. Няма да е изключение някой кмет или съветник, избран с гласовете на Слави, след броени месеци да смени табелата. При всички положения щурмът на шоумена ще бъде успешен на първо време.

После обаче ще дойде времето да се изпълняват обещанията и делата да отговорят на думите. Тогава доверието към Слави ще бъде подложено на сериозни изпитания.

Духът на времето извиква на политическата сцена телевизионните харизматици не само у нас. В Украйна Владимир Зеленский разгроми политическата система и безапелационно триумфира на президентските избори през пролетта. В последните години „Пет звезди“ на шоумена Беппе Грило диктува модата в италианската политика. Дори и възходът на Доналд Тръмп в Белия дом се дължи ​в немалка степен на натрупаната популярност в тв шоуто „Стажантът“.

По-рано друг второразреден холивудски актьор се нареди сред най-успешните президенти в историята на САЩ – Роналд Рейгън. За губернатор на Калифорния пък бе избран екшън звездата Арнолд Шварценегер. Очевидно широките маси по света предпочитат да ги управляват ярки и дори скандални личности, с които са се забавлявали в свободното си време, отколкото скучни костюмирани политици, говорещи на неразбираем чиновнически език с равен тон и хладнокръвен цинизъм.

В българската специфика нещата, разбира се, могат да бъдат прочетени и по друг начин. Първо бе царят, после дойде неговият бодигард и накрая -телевизионният шут.

марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.