Home » Рецепти » Ето кога опитните баби слагат зелето в бидона, за да стане перфектно:
Ето кога опитните баби слагат зелето в бидона за да стане перфектно:

Ето кога опитните баби слагат зелето в бидона, за да стане перфектно:

Вече застудя и започваме да се оглеждаме на пазара за зеле – може ли зима без кисело зеле? Дали обаче знаете една от основните „тънкости“ на киселото зеле, а именно – кога ТОЧНО трябва да го сложите да втасва в бидона?

По въпроса съществуват редица мнения – някои го правят в  края на октомври, а други в началото на втората седмица на ноември. Но нашите баби са знаели как да определят с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле.

Кога е най-добре да се сложи киселото зеле?

Приготвянето на кисело зеле трябва да започне след празника Покров на Пресвета Богородица.

Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зелето достига максимално ниво след падането на първата слана. А ферментацията на захарта води до образуване на млечна киселина, което е в основата на самия процес за ферментиране на зелето.

Вижте и това: Ето как да си направим кисело зеле без претакане – чиста работа и втасва за 2 седмици!

Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкова повече захар съдържат те.

Бабите спазват и още едно правило при слагането на киселото зеле – фазата на луната. Туршията ферментира най-добре, само ако се приготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.

Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това означава, че киселото зеле е най-добре да се сложи на 30-31 октомври.

И това е интересно: Как да си направим най-лесното и бързо кисело зеле в буркан? Готово е само за няколко дни /РЕЦЕПТА/

Твоят коментар

About Natali Slavcheva

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.