Водещите новини
Home » Свят » Целият свят ликува от тази новина за коронавируса
Целият свят ликува от тази новина

Целият свят ликува от тази новина за коронавируса

Русия започна експресно тестване за коронавируса. 85-те региона на федерацията ще получат над 2 милиона скрининг системи за ускорена проверка, научи 365novini.

Тестовете – руско-японска разработка, дават за 30 минути стопроцентово точен резултат. Купили са ги 40 големи компании от Русия.

Според имунолози разширяването на проверките в съчетание със самоизолация е най-добрият начин да бъде спряно разпространението на инфекцията. Точно така постъпи Южна Корея още в ранните фази и успя да възпре епидемията, напомнят международните издания.

Над половината жители на Русия – 56 на сто, са усетили спад в доходите си през април, сочи анализ на Райфайзенбанк, цитиран в друга статия.

Заради коронавируса месецът е обявен за неработен в Русия. Заплатата на персонала се запазва, но много фирми не плащат бонуси и премии или пращат хората си в неплатен отпуск. Според експерти за възстановяване на жизнения стандарт до нивото от 2019 г. може да потрябват към три години, а само заради неработния април руският БВП ще намалее с 2 процента, посочва изданието.

Гражданите на Русия може да останат без най-необходимите лекарства, защото фармацевтичните компании не искат да ги произвеждат. Както обикновено, нещата опират до печалби и нежелание да се мисли за общественото благо.

Най-големите руски фармацевтични фирми заявиха, че ще спрат производството на близо 50 жизненоважни и евтини лекарства като парацетамол и ибупрофен. Първо, защото рублата е девалвирана. Второ, производството е станало губещо като цяло, обяснява всекидневникът с конкретни примери.

Едва ли някой в Русия все още храни илюзии, че държавата ще му помогне да се справи с кризата. Изявленията на Владимир Путин и първите лица са издържани в стил „всичко е под контрол и ще преборим всяко зло“. На хората обаче още не се предлага никаква ефикасна подкрепа. Гражданите остават без работа, бизнесмените фалират, а цените на храните по магазините постоянно растат.

Мащабите на кризата на потребителския пазар поради пандемията от COVID-19 и мерките срещу нея може да се окажат по-големи от очакваното.

В Русия намаля търсенето на 90 процента от всички стоки и услуги и още шест месеца купувачите ще харчат все по-малко. Към 50 на сто от тях смятат да пестят от храна, облекло, електроника и развлечения. Някои бизнесмени са склонни към най-мрачни прогнози, предричайки закриване на част от предприятията, се казва в материала.

Печатът припомня насроченото за вчера, но отложено заради вирусната заплаха национално гласуване в Русия за конституционна реформа. Проблеми с гласувания срещнаха и други страни, но чуждестранният опит показа, че безопасно произвеждане на избори е възможно независимо от пандемията“. Подобни технологии има и в Русия; днешната ситуация ще им даде мощен импулс за развитие, цитира електронният вестник руски политолози, участвали в конференция за бъдещето на демокрацията в контекста на COVID-19.

Общоруското гласуване за конституционни поправки не бива да се съчетава с регионалните избори, очаквани през септември, призовал на форума аналитикът Анатолий Гагарин. Според него конституционният вот трябва да ги предшества, „естествено когато епидемиолозите сметнат за възможно“.

Развитието на случая изцяло зависи от Владимир Путин, който иска този вот на всяка цена, коментира пред „Труд“ Павел Салин, експерт от руските правителствени структури.

„Спорна, но ключова поправка“ в основния закон „предвижда възможността действащият държавен глава да се кандидатира повторно за същия пост. Теоретично Владимир Путин ще може (ако поиска) да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 84 години“, обяснява изданието.

Въпреки вируса агитацията за лансираните от Путин конституционни промени не спира, напомня аналитикът. Държавните сайтове в редица региони на Русия излъчиха през уикенда клипове, според които строежът на нови клиники и доставките на медицинска техника зависят от резултата на гласуването за поправки в основния закон. По-късно видеозаписите бяха свалени.

блиц

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error

Запишете се за 365 Новини