Home » Здраве » Внимание: Коронавирусът удря здрави хора в сърцето
Коронавирусът удря здрави хора в сърцето

Внимание: Коронавирусът удря здрави хора в сърцето

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Не само на тези, които вече имат сърдечни заболявания, но и на здрави хора, коронавирусът може да увреди сърцето, предупреждават лекарите, научи 365novini.

 Според техните данни COVIID-19 може да причини развитие на тежък миокардит, което означава възпаление на сърдечния мускул.

Според MedikForum.ru, чуждестранни експерти предупреждават за способността на коронавирусът да причинява възпаление на сърцето.

„Коронавирусът и тежката инфекция могат да доведат до миокардит. Това важи предимно за хора със съществуващи сърдечни заболявания, но здравите хора също са изложени на риск “, казва британският изследовател Дейвид Гейз, преподавател по клинична биохимия в Уестминстърския университет.

Според лекаря все повече изследвания показват способността на вируса Sars-CoV-2 да заразява сърдечните клетки и да провокира възпаление на мускулната тъкан. Това променя електрическата проводимост в сърцето, влияе негативно върху функцията му да изпомпва кръв. В резултат на това вътрешните органи, включително белите дробове, получават по-малко кислород.

Защо възпалителният процес възниква в сърцето, учените все още не са сигурни. Според една хипотеза, това се дължи на начина, по който коронавирусът прониква в тъканите: протеинът на повърхността му се прикрепя към рецептора за АСЕ2, който клетките на тялото притежават. Пациентите със сърдечно заболяване имат голям брой рецептори. Лекарите предупреждават, че тази функция позволява значителен брой вирусни частици да се фиксират незабавно в организма и да причинят силно възпаление.

Ако състоянието на човек бързо се влоши с миокардит, се създава реална заплаха за живота. По-специално може да се появи тежка аритмия, която може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Проучванията показват, че някои пациенти, които преживяват коронавирусна инфекция, изпитват внезапна и много тежка форма на миокардит. Учените свързват това развитие на процеса с реакцията на тялото към проникването на патогена. В някои случаи имунните клетки могат да произведат висока концентрация на циклотинови медииращи вещества, които от своя страна изтеглят възпалителните клетки до мястото им на натрупване.

Силата на възпалителните процеси в сърцето може да бъде измерена с помощта на кръвен тест за протеин тропонин. Този ензим се секретира от сърцето при увреждане, повишеното му ниво е маркер за миокардно възпаление.

zdrave.to

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook