Home » България » Безчовечност: 4 милиарда лева годишно крадат болниците от пациентите
4 милиарда лева годишно крадат болниците

Безчовечност: 4 милиарда лева годишно крадат болниците от пациентите

Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на колосалните 4 милиарда лева годишно, или по над 10 милиона лева на ден! В голяма част от случаите доплащанията обаче са неоснователни, научи 365novini.

Това коментира в понеделник управителят на НЗОК Дечо Дечев пред Би Ти Ви. По думите му в държавните и общинските болници редовно се плаща под масата, а в частните – организирано, като се „измислят“ различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят. В резултат пациентите доплащат огромни суми за лечението си неправомерно.

Дечев обясни проблема с неясната наредба, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека. Тя допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща. „В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса – започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни – 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и – 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува както си прецени“, каза управителят на здравната каса. „Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания невинаги стават през касата на болницата“, добави той.

Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и „затварянето на очите“ при тези практики. С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, каза Дечев. Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.

Дечо Дечев е в спор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба. Концепцията на министъра, по думите на Дечев, съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве – бедните и болните да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните здравни фондове.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

One comment

  1. Лекарската професия е свята професия. Болниците са храм на човешкото здраве и щастие. Лекарите са истинските спасители, не някакви си икони и кръстове. Просто като се каже Лекар, това в мен предизвиква спокойствие и увереност, че каквото и да ми се случи, винаги лекарят най-първи ще ми се отзове на помощ. Къде ги тези неща в България? Къде е хуманността на лекарската професия, че само не ми е ясно? Всичкото е пропито до такава степен от корупция, че определено няма да се обърна за помощ към това здравеопазване в България. Не съм здравно-осигурен, и не смятам да им внасям осигуровките за да заминат по ето такива корупционни схеми и канали. Защото в България лекари реално няма, а има скъпоплатени печалбари облечени в лекарски дрехи, но не са по различни от касапите в касапницата по отношение, по мислене и по грубост в действията им…

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.