Home » България » Всеки да си знае: Анулират болничните, ако пациентът направи този гаф
Анулират болничните ако пациентът направи този гаф

Всеки да си знае: Анулират болничните, ако пациентът направи този гаф

Анулиране на болничния лист, ако пациентът не се лекува в дома си и не отиде на контролен преглед – такова предложение направиха от сдружението на семейните лекари.

Според тях така може да се намалят злоупотребите с фалшиви болнични листове, научи 365novini.

С издаването на болничния, освен терапия лекарят може да назначи и допълнителни изследвания. Задължително определя и дата за контролен преглед на пациента. Идеята е, ако той не се яви и не представи резултатите от изследванията, лекарят да може да поиска анулиране на болничния.

„Да има все пак някаква санкция и да има отговорност. Отпуските ги дава работодателя, не ги дава личния лекар или който и да било лекар“, коментира д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

Пациентите да носят отговорност и, ако не спазват режима в болничния лист, предлагат още медиците.

„Дали той е домашен леглови, дали той е домашен свободен, дали е с напускане или ненапускане на населеното място, там има определен режим, който трябва да се спазва. Ако този режим не се спазва това би трябвало да бъде основание за анулиране на болничния лист“, добави д-р Николова.

Идеята на лекарите е работодателят да може сигнализира НОИ, ако се усъмни, че служител не спазва предписания режим.

„Това са интересни предложения, но аз се притеснявам да не би работодателите да трябва да се заемат с едни несвойствени за тях функции да следят хората, които са в болничен, дали наистина са болни или правят нещо друго“, коментира обаче Надя Василева – специалист по човешки ресурси.

Брадва

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.