Home » Здраве » Коронавирусът засяга и мозъка: Увеличават се пациентите, които не знаят къде са и коя година е
Коронавирусът засяга и мозъка

Коронавирусът засяга и мозъка: Увеличават се пациентите, които не знаят къде са и коя година е

Лекари, грижещи се за пациенти с COVID-19 в Ню Йорк, наблюдават все повече случаи, при които освен треска, кашлица и задух, има и друг симптом – объркване, дотам че да не знаят къде са, нито коя година е, научи 365novini.

Тази загуба на ориентация понякога е свързана с недостиг на кислород в кръвта. При някои болни обаче степента й изглежда непропорционална спрямо нивото на засягане на белите дробове.

За Дженифър Фронтера, невролог от университетската болница Лангоун в Бруклин въпросът е какво е въздействието на новия коронавирус върху мозъка и нервната система.

Вече има изследвания върху проблема. Миналата седмица в Списанието на Американската медицинска асоциация специалисти написаха, че 36 процента от 214 китайски пациенти са имали неврологични симптоми – от загуба на обонянието до неврологични болки, конвулсивни кризи и инсулти.

Френски лекари от Страсбург публикуваха статия в най-престижното американско медицинско списание – Ню Ингланд джърнал ъв медисин, в която съобщават, че повече от половината от 58-те пациенти в реанимация са били объркани или превъзбудени. Скенерите на мозъка разкриват възможни възпаления.

Вирусолозите не са изненадани, че новият коронавирус SARS-CoV-2 може да инфектира мозъка и нервната система, защото това е наблюдавано и с причиняващия СПИН вирус ХИВ.

Вирусите могат да засегнат мозъка по два начина, обяснява Мишел Толедано, невролог от клиниката Мейо в Минесота. Първият е като отключат засилена имунна реакция, наричана „цитокинова буря“. Това е автоимунен енцефалит. Вторият е с пряко инфектиране на мозъка – вирусен енцефалит.

За да допринесе за изясняването на тези въпроси, Дженифър Фронтера, преподавател в медицинския факултет на университета на Ню Йорк, участва в международен проект, който цели да стандартизира събирането на данни. Нейният екип следи конвулсивните кризи при болни от Ковид-19, които преди това никога не са боледували. Лекарите наблюдават също миниатюрни мозъчни кръвоизливи.

„Наблюдаваме много пациенти в състояние на объркване“ – каза Роан Арора, невролог от болницата Лонг айлънд джуиш форест хилс. Той твърди, че са засегнати 40 процента от оцелелите от Ковид-19. Дали тези проблеми са трайни, не е известно. Престоят в реанимация сам по себе си може да създаде объркване на първо място заради медикаментите.

Връщането към нормално състояние за болните от COVID-19 обаче е по-дълго, отколкото за преживелите инфаркт или инсулт.

ПИК

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!