Home » Горещо » Чистачка обвини изпълнителката на „Даньова мама“ в кражба
Чистачка обвини изпълнителката на „Даньова мама“

Чистачка обвини изпълнителката на „Даньова мама“ в кражба

Чистачка обвини голямата народна певица Бинка Добрева в кражба на популярната народна песен „Даньова мама“, научи 365novini.

За това се ожали самата тя в социалните мрежи. В една от фолклорните групи изпълнителката, която е и вокален педагог, е набедена, че е откраднала знаковата композиция от варненската народна певица Мария Балтаджиева (покойница от 2012 г.)

Според нея, тя е написала песента през 1993 г., но колежката й Петя Иванова разказва: „Двама от вуйчовците на майка ми идват от български район в Мала Азия и именно те са изпели през 53-та година на сватбата на майка ми, песента „Даньова мама“, тогава майка ми е била на 18 години. Не оспорвам кой е автора и не искам никой да обидя, само казвам това, което знам!!!“.

„Добре, че има живи хора, които помнят, без да са пристрастни и така озлобени, като лицето, което аз не познавам – Нели Стоянова. Аз също знаех от други колеги, от няколко места, че Балтаджиева си присвоява авторството на песента. По-скоро смятам: (това е лично мое мнение), имайки предвид голямата вариантност във фолклора ни, да е съавтор или се е получило абгрейтване на песента, съобразена с определени събития. (Ако някой знае повече и се престраши, нека да каже и да се спре веднъж завинаги с това).

Ще кажа това, което аз знам…. Когато бях хулена и обиждана от Балтаджиева, редактор на БНР ми съобщи за съществуваща такава песен отпреди, (много преди Балтаджиева да я представи за своя авторска) представена в радиото за запис от друга певица.. …Дадоха ми лист с близък текст до „Даньова мама“…

Че кой можеше да записва каквото и да е било тогава, без одобрението на цяла редакция-специалисти??? Подчертавам дебело: Не, записа ми в БНР стана популярен, (с битови инструменти), а следващият направен с Александър Райчев, Нешко Нешев, Ангел Димитров с дългия ми дъх. Политика на Националното радио е да избира кой изпълнител да налага и популяризира. Докато частната фирма се бори на свободния пазар и само нейно величество публиката определя правилата и показва своите предпочитания. Никога, ама никога, не съм залагала само на тази песен и тя не е била център в моето мислене и репертоар. Хората харесваха моето изпълнение и се поздравяваха“, коментира и самата Бинка Добрева.

Фолклорната прима говори и за обвинителката си: „И през ум не ми е минавало, че след толкова години ще се обяснявам на една бивша танцьорка, стара мома, живееща в Гърция (най-вероятно с финансова пандемия) и работеща, като много наши сънародници, като чистачка – Нели Стоянова, с което не казвам, че има нещо лошо (по принцип уважавам всеки труд, пояснявам нейната професия) … Но тя с цялото си нахалство, ръси обиди, многократно и ми прави анализ, дисекция и коментар на пеенето. И как ли не се надпреварват да ме плюят, само и само да привлекат някакво внимание. …И то хора, дето веднъж не са се изпотили на сцена и не могат да различат мажор от минор….И забележете!….Винаги зад гърба ми,…. но в социалните мрежи….. Какво и на кого лошо сторих, че се нахвърляте, като чакали на мърша? И сега Ви гледам и слушам как се поздравявате и подмазвате и влизате в тона на една бивша танцьорка и нереализирана жена, която чисти къщи в Гърция, но в свободното си време, е музикален критик и експерт в оплюването, администратор и двигател на музикалната фолклорна общественост…..Божееее, Колко концерта ще ви направи тя и ще спечелите??? До там ли изпадна гилдията ни, (която аз уважавам) да чака пляс, пляс от некомпетентни хора? Това ли е „Българският фолклор над всичко“? Така ли милеете за него? Това ли показвате с поведението и лайковете си срещу мен??? За това ли учихме/те/те??? Аз, извървях своя път…..Достойно, с човещина и като професионалист….Имам семейството си, децата си, внуците си, песните си, работата си, приятелите си…. Нека Бог съди за постъпките ни“, пише Телеграф.

хотарена

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.