Home » Здраве » 5 трика да се чувстваме по-добре в летните горещини
как да се чувстваме по-добре в летните горещини

5 трика да се чувстваме по-добре в летните горещини

Когато жегата през лятото започне да става непоносима, рисковете за здравето се покачват, припомня 365novini. Трябва да се взимат спешни мерки за охлаждане, защото лятната горещина крие опасност от топлинен удар.

Как да се охладите бързо и ефективно?

1. Наблегнете на пикантните подправки

Противно на масовото схващане, че лютите подправки са табу през лятото, те всъщност могат да помогнат да се почувствате по-добре в жегата. Пикантните ястия провокират изпотяване, а това е естествен механизъм за охлаждане на тялото.

2. Не носете стегната шапка

Стегнатите шапки, които причиняват запотяване на главата, могат да накарат рецепторите в мозъка ви да отчетат грешно висока телесна температура. При деца, възрастни и хронично болни хора, особено хипертоници, това е рисков момент, тъй като могат по-лесно да получат топлинен удар. Иначе носенето на шапка е важно.

Най-добрите шапки за жегите са плетените сламени шапки. Структурата им позволява циркулация на въздух, а широката периферия хвърля сянка върху раменете и шията. Пазят успешно и лицето.

3. Използвайте продукти за предпазване от слънце

Слънцезащитни кремове, тонизиращи спрейове, термална вода – използвайте всичко, което ще ви помогне да се предпазите от жегата и силните слънчеви лъчи.

4. Охладете „пулса“ си

Буквално можете да охладите пулса си, като увиете китките и глезените с нещо студено или ледено. Там кожата е много тънка, кръвоносните съдове са разположени плитко. По този начин охладената кръв ще циркулира в тялото и ще понижи телесната ви температура с няколко стотни или десети градуса.

5. Пръскайте лицето си често с вода

Важно е да пръскате лицето си с вода, за да се охладите. Това ще ви освежи.

6. Пийте повече течности

Добрата хидратация през лятото е основен фактор в борбата с топлинния удар. Ако не допускате тялото ви да се дехидратира, ще сте много по-устойчиви на жегите през лятото, защото водата допринася за правилната терморегулация.

Източник: Марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.