Home » България » 17% от всички жертви на COVID-19 у нас са роми
17% от всички жертви на COVID-19

17% от всички жертви на COVID-19 у нас са роми

Шестима от всички починали до момента в страната инфектирани с коронавируса са жертви от столичните ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“, стана ясно от данни на Столичната здравна инспекция, научи 365novini.

Това означава, че те съставляват цели 17 на сто от всички жертви у нас.

Цели 12% (7 от 60 души) от изследваните днес жители на махалите са дали положителни проби за вируса, а 150 са в полезрението на властите и ще бъдат изследвани. Седмината ще бъдат подложени и на PCR-тест за доказване на COVID-19.

Роми има и в реанимациите в столичните болници, като двама от тях са в реанимация, а 10 са с по-леки прояви на болестта.

Междувременно стана ясно, че има заразени и двама водачи от градския транспорт на София, но те са в пълна изолация вече десет дни.

Коронавирусът е най-заразен ПРЕДИ първия симптом

Коронавирусът е най-заразен не по време на първата остра фаза от COVID-19 или когато болният вече има кашлица, а около 2 до 3 дни преди първия симптом. Шокиращото разкритие е дело на ухански медици и е било публикувано в престижното издание Nature в ранните часове днес.

Според наблюденията на медиците върху 94 пациенти в първия епицентър на заразата, за които е доказано наличието на SARS-CoV-2 вирусният товар на цели 77 от тях е показал, че те са заразни още преди да развият какъвто и да е симптом. Тогава е бил и пикът – като един от всеки тях е бил способен да предаде вируса не на средно 2,5 души, а на цели шестима. 44% от тях са имали пик на вирусния товар малко преди същинското разкритие на клиничната картина и например, са проявили симптом като главоболие.

Специалистите са на мнение, че по отношение на заразността, коронавирусът много повече прилича на грипа, за разлика от ТОРС и доказват, че епидемията през 2003 г., убила около 1500 души, е била сравнително лесно ограничима именно заради факта, че този коронавирус можеше да се предаде от един човек на друг само след проява на симптоми.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.