Водещите новини
Home » Здраве » Нови проучвания разбиват митовете за пушачите и Covid-19
митовете за пушачите и Covid-19

Нови проучвания разбиват митовете за пушачите и Covid-19

Един от най-коментираните и спорни въпроси от началото на пандемията от коронавирус е как се отразява тютюнопушенето при евентуално заболяване, научи 365novini.

“Пушачите са рискова група за заболяване от Covid-19. Рискът пушачите да имат тежки симптоми на Covid-19 е 1,4 пъти по-висок, отколкото при непушачите.

От друга страна 2.4 пъти е по-голяма вероятността пушачите, заболели от Covid-19 да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и по-висока смъртност в сравнение с непушачите.

Това е заключението на авторите на метаанализа”, казва един от водещите специалисти по белодробни болести у нас д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, предаде БНР.

Д-р Ангелова е намерила и други проучвания от Южна Каролина и от Канада, които разглеждат ензим, с ключово значение за закачане на вируса към долните и към горните дихателни пътища и от тези данни става ясно, че по-малко рискови са бившите пушачи в сравнение с активните пушачи.

Т.е. бившите пушачи е по-малко вероятно да се разболеят от вируса, в сравнение с активните пушачи.

дунавмост

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.