Home » Здраве » Акад. Ангел Гълъбов: Не високите температури, а преките слънчеви лъчи убиват COVID 19
преките слънчеви лъчи убиват COVID 19

Акад. Ангел Гълъбов: Не високите температури, а преките слънчеви лъчи убиват COVID 19

Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН е световноизвестен вирусолог, водещ специалист у нас по антивирусни вещества, научи 365novini.

Той коментира епидемията от коронавирус, ситуацията у нас и най-ефикасните мерки в борбата с Covid-19.

– Акад. Гълъбов, в Пловдив се оказа, че има най-много заразени с COVID 19 медици. От 126 проби девет са дали положителен резултат, като те са се заразили от контакти с болни пациенти. Как ще коментирате?

– В Пловдив има най-много заразени медици вероятно, защото не са взети необходимите мерки за тяхната защита. Има изисквания, които най-вероятно не са достатъчно спазени. Не мога да кажа. Тук не става дума само за маски и ръкавици. Искат се шлемове и съответните предпазни облекла. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове и за разлика от грипа, влиза в кръвта. Проблемът е сериозен и затова медиците трябва да работят само с пълно защитно облекло, за да се предпазят от COVID 19.

– Каква е разликата в симптомите? Как да разберем дали сме болни от грип или от коронавирус?

– Разликата е много голяма. Характерната симптоматика на COVID-19 минава през три особености: ранни проблеми в дишането, задъхване, тъй като атакува дълбоко дихателните пътища и алвеолите. След това идва сухата кашлица, която става все по-силна и стъпалообразно покачване на температурата. Това е коронавирусът. Докато при грипа има внезапно начало – състояние на разтрисане, висока температура, болки в мускулите, главоболие и чак на втория – третия ден се появява кашлица.

Името грип идва от френската дума „gripper“ – сграбчвам. Това е много характерно. Обикновеният грип има кратък инкубационен период – 24-48 часа. По това време няма симптоми, но вирусът се размножава в дихателния тракт – трахея, бронхи, бронхиоли. Взаимодействието с имунната система на белите дробове завършва с изливането на голямо количество прекисни радикали. Това са вещества, които като се излеят в кръвния ток, причиняват поражения на мембраните на малките съдове артериоли и капиляри, поради което грипът става заболяване на целия организъм. Увреждат се сърцето, средното ухо, мозъкът, дори може да се появят язви в стомаха. Това е грипът. Само че той не навлиза в кръвта, а атакува само горните етажи на дихателния тракт. Така, че е нужно да се прави категорично разграничаване между симптомите на грип и COVID-19.

– Какво е COVID-19, ако не е грип. Кое го прави необикновен?

– Става дума за инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вирус SARS-CoV-2. Така че COVID-19 не е грип, проблемът е, че този вирус има свойството да влезе много дълбоко в бронхите и накрая достига до алвеолите. Когато те са засегнати, клиничната картина е много тежка. Затова лечението се търси в посока на обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства – те се практикуват усилено.

Ето защо големият проблем опира до устройствата за механична вентилация. Това са устройствата, осигуряващи кислород, защото спасението е в интубацията (вкарване на тръба в трахеята с цел прилагане на изкуствено дишане). А именно това е дефицитът в момента на пазара. С тях трябва да се комплектова цялата здравна мрежа – болниците в страната, всяко отделение трябва да е екипирано с такъв апарат.

– Оптимист ли сте, че скоро ще е намери лечение за коронавирус?

– Мисля, че това е голям проблем. Докато при грипа има доста ефикасни лекарства, при коронавируса не е така. За момента добър ефект дават препаратите „Фавипиравир“ и „Ремдезивир“. Първият е разработен в Япония, а вторият в САЩ при изпитване на голямо количество вещества върху коронавирусите и са били тестирани като средства срещу ебола. Китайците имат опит с приложението на веществото „Хлорокин“, което в България го имаше доскоро под името „Резохин“. А във Франция се нарича „Плакенил“. Това вещество има противовирусен ефект, но не мога да кажа, че е блестящ.

– Необичаен ли е фактът, че COVID 19 се задържа дълго върху метални и стъклени повърхности?

– В този аспект вирусът е много устойчив. Бих добавил и върху хартия, което е крайно неблагоприятно положение. Профилактиката е ясна – често миене на ръцете, да се ползват алкохол-съдържащи разтвори, да се почистват плоскостите и предметите, до които човек се допира. Да не се ходи много на обществени места – това се отнася особено за по-възрастните. Интересно е, че малките деца са много опасни – те могат да заразят другите, но рядко боледуват. Странен е още един факт: вирусът поразява повече мъжете – те са две трети от заразените.

– Как да се предпазим, доколко ефективни са маските?

– Маската е добра защита на болните, за да не предадат вируса на здрави хора. Чуват се мнения, че вирусът прониква и през маските. Да, така е, но в силно намалена доза. Как да се предпазят хората – преди всичко препоръчвам добра лична хигиена. Ползвайте ръкавици, но още по-важно е доброто измиване на ръцете.със сапун. Вирусът е много чувствителен на алкохол. Така че как се пазим – зависи от всеки един от нас.

– Топлото време ще спре ли вируса – знаем, че вирусолозите сте разделени на два лагера по този въпрос? Ще затихне ли епидемията в началото на м. юни?

– Това зависи не толкова от високите температури, колкото от преките слънчеви лъчи. Ултравиолетовите и кварцовите лампи – те убиват вируса. Така че ни се иска да има слънчево греене и заболяването да изчезне до лятото – това е нашата надежда. Надявам се COVID-19 да отмине постепенно, както се случи с предшественика му от 2002-2003 г. – коронавируса на ТОРС (тежкия остър респираторен синдром). ТОРС беше ликвидиран чрез карантина. Тогава смъртността беше 10%, включително на медицинския персонал. Но нямаше такава масовост като при коронавируса сега. Нямаше го това предаване и заразяване на хора в геометрична прогресия.

Ангел Гълъбов е роден е в Средец на 15 февруари 1939 г. През 1962 г. завършва Висшият медицински институт в София. След това специализира във Франция и СССР. От 1967 до 1988 г. е преподавател и ръководител на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите и Института по заразни и паразитни болести. От 1988 г. е завеждащ секция по вирусология, а от 1995 до 2011 г. и директор на Института по микробиология при БАН. Като директор проф. Гълъбов асоциира своя Институт с Международната верига на Институт „Пастьор“ във Франция, където се създават голяма част от разпространените в света ваксини.

През 2004 г. е избран за член-кореспондент, а през 2008 г. за академик на БАН.

марица

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!