Home » Здраве » Защо в Източна Европа смъртността от Covid-19 е по-ниска, отколкото в Западна?
Защо в Източна Европа смъртността от Covid-19 е по-ниска

Защо в Източна Европа смъртността от Covid-19 е по-ниска, отколкото в Западна?

В Западна Европа болниците са пълни с хора, заразени с новия коронавирус, а моргите не могат да се справят с растящия брой на загиналите, научи 365novini.

В нациите на изток обаче инфекции са почти под контрол, а някои правителства вече облекчават забраните, пише The Wall Street Journal.

Разликата е огромна: до неделя в Испания са починали 350 души на милион население заради Covid-19, в Италия – 322, Белгия – 314, Франция – 202 и Великобритания 145. В Румъния техният брой е 15 на милион, в Чехия – 12, Полша – 5, България – 4 и Словакия 0,4.

Основната причина: по-бедните държави в Централна и Източна Европа, страхувайки се, че слабите им здравни системи ще бъдат пометени от пандемията, бързо въведоха мерки, за да ограничат разпространението на заразата.

Решимостта и скоростта на предприетите мерки, казват експерти, са били критично важни за тези страни, в които населението е по-възрастно, а докторите – по-малко. От помощ бе и фактът, че гражданите в този регион пътуват по-малко, както и по-малко чужденци ги посещават.

Великобритания не предприе сурови мерки чак до 24 март, когато вече имаше над 8 000 случая и 422 жертви.

В Чехия училищата и границите бяха затворени на 12 март, по-малко от две седмици след първия случай и с общо 100 заразени. Словакия въведе забрани след шест дни и 21 случая, а в Полша след 17 случая. „Бяхме сигурни, че болниците ни няма да се справят“, казва чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех.

„Трябваше да реагираме“. В деня, в който бяха въведени мерки в Прага, британският премиер Борис Джонсън окуражи британците да продължават да посещават спортни събития, а два дни по-рано американският президент Доналд Тръмп заяви: „Готови сме, справяме се отлично. И ще отмине. Бъдете спокойни. Ще отмине“.

В много западни страни политиците се опасяваха от рестрикции заради страхове за икономиката, както и заради притеснение, че гражданите няма да ги спазват за дълго. Изследвания на Острова сочат, че британците най-вероятно няма да спазват правилата със седмици.

За сравнение, хората в бившите комунистически държави са по-склонни да спазват ограничения, наложени от държавата, казва чешкият генерал Петр Павел, който участва в изработването на стратегията.

Страните, които наложиха мерки рано, сега се готвят да ги облекчат. В Чехия тенис кортовете и магазините вече отварят; границите обаче ще останат частично затворени до две години. Полша, Словакия и Австрия също се готвят за нормализиране.

money

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.