Home » Живот » Кошмарът на BG гурбетчията: За шепа евро спи и в миризлива тоалетна
Кошмарът на BG гурбетчията

Кошмарът на BG гурбетчията: За шепа евро спи и в миризлива тоалетна

Истински кошмар изживяват родопски гурбетчии в Западна Европа. Пресни попълнения на трудовия пазар в Холандия са принудени да се тъпчат в малки жилища заради невъзможност да си намерят свободни квартири, а и заради високите наеми, научи 365novini.

По 15 – 20 души живеят в едно жилище. Има и случай на 22-ма гастарбайтери, които са принудени да делят скромна квадратура в Хага, като дори тоалетната се превръща в спалня нощно време, разкриха за 24rodopi.com нашенци, които от години изкарват прехраната си на запад.

„Двамата спят в банята, в която има и тоалетната, като условието е останалите да я ползват до 22.00 часа. Опъват се дюшеци и става мини спалня. Ако се наложи, през нощта другите ползват само малката тоалетна“, поясниха нашенци, които са били в къщичката на българските гурбетчии.

„В Холандия вече е изключително трудно за квартира, същото е и в Германия. Така новодошлите са принудени да търсят подслон при други нашенци.

Емигранти от България от години правят доста пари от квартири. Наемат жилища, които после преотдават на наши хора. Тъпчат се по двадесет души и се вадят двойно повече пари от наема“, разказва Юсеин от Родопите пред наш екип.

Нова вълна бедни нашенци се насочи към Европа, като през летните месеци дори фирмата за чистота в Кърджали остана без служители. Масово работници напуснаха, за да чистят… киносалони в Германия.

Нашенци правят хилядарки и в Лондон от… наеми за нашенци.

Стратегията разкриват родопчани, които работят от години на Острова.

По думите им, никакъв Брекзит не стряска родните гастарбайтери, които продължават да избират Великобритания като цел №1 на гурбета.

Стари работници пък ремонтират къщи, които след това дават под наем на други родни труженици, прясно пристигнали на Острова. Между 1500-1800 паунда върви наемът на къща месечно в британската столица.

Кърджалийци пък прибират по около 500 до 700 паунда, докато останалите отиват за реалния собственик на имотите, с когото именно те подписват договор за наем. Собственикът пък е „доволен” и на 1000, 1100 паунда на месец, като останалото отива при предприемчивите нашенци.

„Това са чисти пари всеки месец.

Ние сме извършили ремонт, освежаване, намерили сме наематели, настанили сме ги, получаваме си горницата, собственикът своето всеки месец и всички са доволни. През останалото време сме заети в други сфери”, разкри пред наш екип 35-годишен кърджалиец.

В момента работи с индиец, собственик на няколко имота в Лондон. Разбира се, в къщите вече има настанени нашенци, които са избрали Англия за живот и работа.

Източник: Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.