Home » България » Защо Борисов иска да отпусне корона хватката на 11 май
Защо Борисов иска да отпусне корона хватката

Защо Борисов иска да отпусне корона хватката на 11 май

Премиерът Бойко Борисов днес за пръв път заговори за разхлабване на строгите мерки, въведени у нас заради разпространението на коронавируса, научи 365novini.

 След като многократно предупреждаваше, че доскоро колегите му в Европа, които подценили коронавируса и обяснявали, че той е леко грипче сега събират трупове в найлонови чували.

„Искам да намалим извънредното положение до 11 май, не на 13-и, както направи Франция. Следващата събота и неделя ще броим дали сме били отговорна нация, ако сме, аз да съм грешен, да продължим да имаме най-малко болни“, заяви Борисов.

„Всички са много големи специалисти – дайте да отхлабим мерките. Кое да отхлабим? Египет ни поръча 6 млн. чували за трупове! Това е вече дефицитна стока! Това ли искаме?, попита министър-председателят. Според него обявяването на такава информация не е насаждане на страх, а чистата истина.

Защо обаче премиерът заговори именно за датата 11 май? Тогава България вече ще е два месеца в извънредно положение, което, ако отново не бъде удължено, изтича на 13 май, сряда. Падането на забраните дори само два дни по-рано от предвиденото всъщност ще демонстрира, че България се е справила със задачата да не допусне масова мор на каквото сме свидетели в други страни от Европа, коментираха пред Lupa.bg социални психолози и политолози.

Освен това, макар и плахо, някои държави от Стария континент вече обявиха, че разхлабват корона хватката като постепенно отварят парковете, но изискват от хората да носят маски и да спазват дистанция от два метра. Австрия отваря малките търговски обекти при спазване на противоепидемиологичните мерки.

По информация на Lupa.bg европейските лидери неофициално са се договорили строгите мерки да паднат от средата на май. Френският президент Еманюел Макрон обяви, че удължава извънредното положение до 11 май, като от тази дата ще започне нов етап. Макрон е убеден, че на 11 май повечето сектори на икономиката ще заработят, макар Франция да се прощава с фестивалите си и културните прояви до средата на юли. Смята се, че поне до юни ще останат затворени ресторантите, кафенетата и хотелите.

И именно в тон с френския президент, когото Бойко Борисов нарича свой добър приятел, България най-вероятно ще върви към датата 11 май, ако разбира се след Великденските празници много заболели и не дай си Боже жертви.

Има и една практична страна на датата 11 май – пада се понеделник и е напълно нормално тогава да започне истинската работна седмица след двумесечната блокада в държавата.

Премиерът обича и символите и редовно контактува с патриарх Неофит и с владиците и вероятно знае, че тогава Българската православна църква чества Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука и писменост. Кирил и Методий са покровители на Европа и с тях се свързва цивилизационния прогрес на Стария континент. И няма нищо по-хубаво именно на тази светла дата България да излезе от извънредното положение.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.