Home » България » Вече само преврат или революция могат да свалят Борисов
само преврат или революция могат да свалят Борисов

Вече само преврат или революция могат да свалят Борисов

Заглавието и текстът по-долу не са призив към насилствени действия. Те са единствено констатация докъде се е докарала отново България.

30 години след края на комунизма милата ни родина е отново в задънена улица. Във властта се е окопала група, видимото лице на която е Бойко Борисов, и тя няма никакво намерение да си отива доброволно.

Страната е в дълбока криза – демографска, индустриална, психологическа дори (жестоко опростачване на населението). Във властта липсва каквато и да е визия за бъдещето.

Икономическият екип е неспособен да възроди българската индустрия и разчита единствено на подаяния от Брюксел, с които да се закърпват двата края, и на някакви въображаеми чужди инвестиции, прокламирани едва ли не като панацея.

Бедността и разрухата се стелят на талази и стават все по-безпощадни. Всичко това е видимо, хората го осъзнават, но предпочитат да вярват на официалната пропаганда и нейните платени агитатори, която да ги приспива: България е член на най-богатото семейство – ЕС, с което е хванала бика за рогата завинаги; част е от НАТО, което ѝ гарантира сигурността завинаги, значи всичко е и ще бъде прекрасно.

Онези, които не са заспали от този лъжлив рефрен, просто се изнасят зад граница и повече не се връщат. Отвън България изглежда кротка, тиха, опитомена.

В края на комунизма беше абсолютно същото. И тогава страната бе навлязла в икономически колапс, породен от намалелите съветски доставки на горива и субсидии, и довел до жесток режим на тока. В правителството не просто нямаше икономически експерти, които да измислят план за преструктуриране и някакви реформи, но последните комунистически кабинети дори си нямаха и отделен министър на икономиката. Парите свършваха, трупаха се дългове. Огромната маса от населението обаче някак си бе приспана от пропагандата за социализма, който е най-прогресивния и последен строи в развитието на човечеството. Онези, които не вярваха на това, бяха обхванати от безразличие и апатия, а вечер слушаха западни радиостанции и с това приключваше техният пасивен протест.

Отвън България изглеждаше кротка, тиха, опитомена. Има и други прилики. И тогава, и сега, долу в низините щъкаха и щъкат някакви пишман опозиционери – на брой по-малко от апартаментите в панелен блок, на които единствено западните медии обръщаха и обръщат внимание. „Свободна Европа“ по цял ден въртеше интервюта с Желю Желев, с Блага Димитрова, с Анжел Вагенщайн и от това не произлизаше нищо. По ирония на съдбата „Свободна Европа“ възкръсна наскоро и днес пак, заедно с останалите, финансирани от „Америка за България“ издания, денонощно лансират любимците си от градската десница – които отново наброяват горе-долу броя апартаменти в панелен блок, но от това пак не произлиза нищо. Но и пишман опозиционерите някога и сега, и основните партии – тогава и днес, бяха и са част от съответния консенсус, без никакво намерение да излизат от него.

БКП и БЗНС подкрепяха съветската платформа за света до последно. Дори когато Горбачов силно я разклати. Димитрова, Желев, Вагенщайн не критикуваха съветския строй. Те се застъпваха единствено за перестройка и нищо повече. Желев дори винаги подчертаваше в тези денонощни интервюта по „Свободна Европа“, че е марксист и дори много след 10-ти ноември продължаваше да нарича Андрей Луканов „другарю“.

ГЕРБ и БСП днес подкрепят американската и брюкселска платформа за подчинение на света и нямат никакво намерение да променят нещо. Дребните ежби между тях са само за вътрешна употреба. Градската им пишман опозиция също е с две ръце за този консенсус. Нейната мъка е само в това, че е далеч от властта, нищо друго. И Борисов, и Нинова, и лидерите на градската шепичка застават пред Брюксел и Вашингтон покорно и стоят мирно до втора заповед. Те никога нямат свое мнение, своя идея, свое предложение. Те винаги гласуват и говорят по посока на духащия откъм Брюксел и Вашингтон вятър.

Има все пак една важна разлика. Живков се държа за класическия съветски консенсус до последно. Той не искаше да разбере, че перестройката не е просто временно явление, с което сам осигури гориво на своите превратаджии. А когато го осъзна и каза прословутата си реплика „Социализмът е едно недоносче“, вече бе на два дни разстояние от преврата. За разлика от него Борисов чудесно се ориентира в променящата се обстановка. Той бързо усети, че либералният строй си отива, а на негово място идва нещо друго, доста консервативно, по-отривисто и стегнато. За разлика от Живков, който търпя прекалено дълго честите „командировки“ на Луканов до Москва, Борисов бързо прекрати „командировките“ на Цветан Цветанов до Вашингтон, с което премахна от раз опасността от преврат.

Когато усети, че новите консервативни сили в Европа са надделели и именно те ще инсталират в Брюксел майка на седем деца, която е всичко друго, но не и либералка, той ги подкрепи с две ръце и се постави в поза партер на новата шефка. Щом разбра, че от Вашингтон вече няма да му се месят в нищо, стига да си целунал подметките на величието в Америка, той съпроводи по-отбрани прокурори да извършат церемонията.

След това издигна Гешев и си го избра по единствената избирателна система, която Живков признаваше.

Той подчини основните медии, завземането на последната от които предстои да се случи тези дни.

От Вашингтон и Брюксел обаче го подкрепят. Защото преди това е минал да целуне подметките. Трудно е да се каже дали във всичко Борисов се е досещал сам или е получавал нужните указания от стоящия зад него и подкрепящ го вездесъщ обитател на Сараите с петбуквеното име.

Факт е, че Борисов, и статуквото, което той олицетворява, днес изглеждат непоклатимо. Те няма да бъдат съборени нито от избори, нито от заклинанията на анализатори и социолози, че се виждала някаква промяна. Брюксел и Вашингтон се радват на Борисов и го подкрепят от все сърце.

По отношение на медиите и съдебната система властта в България прави същото, което правят в Унгария, Полша и Чехия. Брюксел им скърца със зъби, но не и на Борисов, защото е покорен. Българският премиер е научил най-важният урок, докато е прибягвал край Тодор Живков – наведи главица пред великите сили, бъди им покорен, а те ще те оставят да правиш у дома каквото си искаш. Затова днес само преврат или революция вече могат да свалят окопалата се група от властта.

Флагман

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.