Home » България » Горещи новини за пациентите с К-19, лекувани по революционен начин във ВМА
Горещи новини за пациентите с К-19

Горещи новини за пациентите с К-19, лекувани по революционен начин във ВМА

В края на април месец шефът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че за първи път е приложено революционно лечение на COVID-19 в лечебното заведение, научи 365novini.

„Бе направено набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма“, съобщи началникът на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В неделя шефът на ВМА даде горещи новини за пациентите с К-19, лекувани по революционен начин във ВМА.

Началникът на Катедра по инфекциозни болести във ВМА полк. доц. Георги Попов разкри още неочаквани детайли за революционното лечение с кръвна плазма.

„Смело мога да кажа, че вливането на плазмата от вече излекуван пациент с коронавирус на такъв, които още се бори с вируса, е терапия от първа линия. Това се приема като най-важното средство за лечение на този етап. Така ще е поне докато няма конкретно лекарство“, разкри доц. Попов.

Горещи новини за пациентите с К-19

„При двама от нашите пациенти ние използвахме точно този подход.

При мъжът, който бе интубиран и бе в критично състояние, сега е много добре. Той бе екстубиран преди два дни. Вече е в добро състояние и гледаме към стабилизацията му. В началото на лечението му с кръвна плазма имаше проблем, но сега е добра.

За съжаление другият пациент, който лекувахме по този начин, бе много по-зле и не успя да се пребори с вируса“, заяви началникът на Катедра по инфекциозни болести във ВМА с утрешния блок на БНТ.

„Многофакторно е приложението на вливанията на плазма в тези случаи.

В лечебните заведения – не само в България, но и по цял свят, където няма квалифицирани кадри се следва протокол за лечение на болните от коронавирус, но ние във ВМА имаме усет.

Подхождаме индивидуално към всеки пациент– някъде следваме протокола, другаде не и това ни носи много успехи.

Проявихме храброст, но не и безразсъдство, предприемайки този подход“, категоричен бе доц. Попов.

Той поясни, че за да вземе кръв от оздравял от коронавирус пациент, която да се влее на друг, който все още се лекува, има няколко условности.

Възхищавам се на хората, които са готови да дарят кръвта си, за да изготвим тази плазма.

„На първо време е важно да са изминали 28 дни от излекуването на даден човек, за да може да вземем кръв от него. Това е налага, за да може в кръвта му да се образуват необходимите антитела.

АB е универсална кръвна група и най-често приложима, но ние гледаме да се съобразяваме с кръвните групи на човека, който дава с тази на човека, на когото ще бъде влята“, признаначалникът на Катедра по инфекциозни болести във ВМА.

Той уточни, че най-много от дарителите на кръв са жените: „Те са по-смелата част от човечеството. На първо време на призива излекували се от коронавирус да дарят кръв за лечението на все още болните се отзоваха именно жените“.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.