Home » Свят » Световната банка: Българите ще са по-богати догодина
Българите ще са по-богати догодина

Световната банка: Българите ще са по-богати догодина

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България на 3,2% през тази и 3% пред следващата година, научи 365novini.

В предишната прогноза от юни очакванията бяха за ръст на БВП с 3% през настоящата година и с 2,8% през следващата.

Подобряването на прогнозите за България става на фона на отрицателни сигнали за икономиката в еврозоната и по-специално за Германия и Италия, които са основни търговски партньори на страната ни.

Заради проблемите в еврозоната обаче ръстът на БВП през втората половина на 2019 г. се очаква да е по-слаб от първото тримесечие, когато икономиката на страната се разшири с 3,5%, или с повече от първоначалните очаквания.

Крайното потребление ще действа като двигател за растежа на икономиката в България през втората половина на настоящата година, посочват от Световната банка (СБ).

Потреблението ще бъде подкрепено от повишаването на заетостта, заплатите и пенсиите.

Заетостта в страната достигна 16-годишен връх и е 54,7%, докато безработицата падна до исторически най-ниското ниво от 4,2% през второто тримесечие на 2019 г.

Силното търсене на работна ръка доведе до бърз ръст на заплатите от 11-13% на годишна база за периода януари-юни 2019 г.

За това допринесоха увеличението на минималната заплата и на възнагражденията на учителите, посочват от Световната банка.

Всичко това показва, че вдигането на заплатите в страната има най-голямо значение за ръста на икономиката.

Високата инфлация през първата половина на годината обаче е подействала отрицателно на потреблението в страната.

Ръстът на инвестициите вероятно ще се ускори през втората половина на годината с наближаването на местните избори през октомври, посочват от СБ. В бъдеще инвестициите ще продължат да зависят до голяма степен от фондовете на ЕС. Негативен афект обаче ще имат забавянето на износа и по-слабия летен туристически сезон, става ясно от доклада на Световната банка.

Въпреки добрите данни за икономиката на страната, преките чужди инвестиции остават далеч под нивата отпреди 2008 г., като възлизат на 3,2% от БВП през 2018 г., посочват от Световната банка.

Намаляването на безработицата, включително сред необразованите, и високият ръст на заплатите и в секторите с ниска производителност на труда допринасят за намаляване на бедността, пише в доклада.

Неравенството в доходите между най-бедните и най-богатите в България обаче се увеличава и е най-високото в ЕС, посочват от Световната банка.

Марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.