Home » Живот » Спомени от соца: В женската стая на завода!
В женската стая на завода

Спомени от соца: В женската стая на завода!

Едно време за всички имаше работа.

Имахме развита промишленост, заводи, фабрики работеха под пълна пара. Там имаше и колективен дух. Не като днес човек за човека да е вълк. Работниците се уважаваха, работехме здраво, а държавата полагаше и социални грижи за нас.

Имахме столова, където можехме да се храним за жълти стотинки – първо, второ и трето, имаше лекарски кабинет, курортът през лятото беше осигурен за всички и т. н.

Спомням си също, че за отдих ни беше предоставена т. нар. женска стая. Там много обичахме в почивките да си пием кафето и да си бъбрим. Обсъждахме най-свежите вътрешнозаводски клюки, обменяхме информация в кой магазин се очаква да заредят дефицитна стока, разменяхме си готварски рецепти.

Често някоя от нас носеше кройки от тогавашната модна библия „Некерман“, по които си шиехме тоалети. Живеехме спокойно, а не под нечовешки стрес, както са сега децата ни.

При демокрацията всичко бе унищожено. Вече ги няма заводите и фабриките, където се изхранваха толкова много семейства, няма го духът на взаимопомощ, няма ги евтините почивки на морето, санаториумите, всичко беше унищожено и разсипано.

После – защо тъгуваме по социализма.

Виолета Ганева, София

ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!