Home » Живот » ЛИЧНА ДРАМА: Как е възможно в наше време една майка и двете й деца да умират от глад!
ЛИЧНА ДРАМА: Как е възможно в наше време една майка и двете й деца да умират от глад!

ЛИЧНА ДРАМА: Как е възможно в наше време една майка и двете й деца да умират от глад!

От известно време чувството за безпомощност не ме напуска. В класа на дъщеря ми, която е на 12 години, преди време дойде нова ученичка.

Елена е слабичко момиче, красиво и високо. Познавах майка й бегло, но всеки път щом се засичахме, тя ме поздравяваше любезно. Понякога на родителските срещи присъстваше съпругът й, симпатичен и усмихнат човек. От известно време не бяхме се виждали, но наскоро съвсем случайно срещнах Валя – майката на Елена. Ако не ме беше повикала, нямаше да я позная. Толкова отслабнала, че не приличаше на себе си. Очите й бяха тъжни, а косите посивели.

Шокирана от внезапната промяна я попитах какво се е случило с нея, за да се промени до неузнаваемост. Тя се разплака и започна да разказва. Оказа се, че със съпруга си изтеглили ипотечен кредит преди година.

Доскоро всичко било наред: мъжът й работел, а тя си стояла у дома и се грижела за по-малкото им дете – момче на пет месеца. Дъщеря й Елена ходела на училище и отделно се занимавала със спортна гимнастика. Момичето жънело големи успехи и вече извоювало няколко медала. Но за съжаление съпругът й си намерил любовница и семейството му се превърнало в бреме за него.

Един ден си събрал багажа и зарязал жена си с ипотека и две малки деца. В безизходицата си Валя започнала работа на две места: през деня като продавачка в магазин, а вечер чистила чуждите къщи. Наложило се Елена да прекъсне спортната си кариера, за да може след училище да се грижи за малкия си брат.

Със сълзи на очите Валя ми призна, че по-рано дъщеря й обожавала братчето си, а сега просто не можела да го понася.

Заради него не й оставало време да тренира и да се среща с приятелките си. Стана ми ужасно мъчно за нещастната жена и двете й прекрасни деца, особено когато разбрах, че днес са нямали пари дори да си купят хляб, защото почти цялата й заплата отива за погасяване на заема. Валя отслабнала от глад и напрежение, а Елена износвала старите дрехи и обувки.

Преди да се разделим, моята позната ми призна следното: “ Знаеш ли, понякога ми се иска да сложа край на живота си. Държавата ще вземе децата ми в сиропиталище, а там поне ще се нахранени. А може и някое добро семейство да ги осинови.“ Господи, какъв ужас! В наше време една майка и двете й деца умират от глад! Няколко дни след срещата ни, подарих на Валя плик със скромна парична сума, купих храна и дрехи за Елена. Не спирам да мисля как да помогна на това семейство.

Страхувам се, че в мъката си нещастната майка наистина може да остави децата си сираци…

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.