Home » България » Много важно: Гласуваме с до четири бюлетини на вота утре
Гласуваме с до четири бюлетини на вота утре

Много важно: Гласуваме с до четири бюлетини на вота утре

С до 4 бюлетини ще гласуваме на местния вот утре. Броят им може да достигне толкова около големите градове с районно деление, а именно София, Пловдив и Варна, научи 365novini

В селата около тях, освен бюлетината за кмет на община, за общински съветници и за районен кмет, ще трябва да се пуска в урната и такава за кмет на кметство.

Щом влезем в изборното помещение членовете на СИК ще трябва да проверят дали присъстваме в списъците, като направят сверка с личните ни документи.

Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, след това член на комисията да я сгъне на две по широчината и да удари първи печат.

Преди излизане от тъмната стаичка, избирателят трябва да я сгъне отново, така че тайната на вота му да е защитена. Следва втори печат и откъсване на отрязъка с номера на бюлетината от член на комисия.

Едва тогава тя трябва да бъде пусната в урната.

Поради сложността на местните избори и повечето на брой регистрирани кандидати за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Става дума за София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив.

От ЦИК предупреждават че, при сгъване само на две, бюлетината ще остава по-голяма и е възможно да остане отворена или да затрудни поставянето на други бюлетини в кутията.

Именно затова препоръчват, след поставянето на втория печат и откъсването на отрязъка, гражданите да я сгънат трети път, но вертикално.

Както и на предишните избори, на които обаче се гласуваше и с машини в неделя ще можем да маркираме бюлетината само със знаците Х и V, поставени със син химикал.

Всички останали видове, като кръгчета или кръстчета например, ще направят вота невалиден.

Същото ще важи,ако напишем каквито и да е други знаци, букви или цифри върху бюлетината или дори я пуснем празна в урната Наред с това от ЦИК препоръчват избирателите предварително да решат кого искат да изпратят в местната власт.

Причината е възможността за отбелязване на преференция в бюлетината за общински съветници.

Вляво са изредени всички партии, коалиции и независими кандидати, а техните номера са поставени в квадратчета.

Отдясно в кръгчета пък са подредени номерата на кандидатите от съответната листа. Най-отдолу в бюлетината ще има и квадратче „Не подкрепям никого“.

Този вот се счита за действителен, оказва влияние за вдигането на избирателната активност, но не и при определянето на мандатите за общински съветници.

При сгрешен вот от наша страна ще имаме право само на една поправка. При този случай ще получим нова бюлетина. 1000 лв. е глобата за избирател, който си направи селфи с бюлетината, докато е в тъмната стаичка или по някакъв начин разкрие вота си.

Изборният ден ще започне в 7.00 часа сутринта и трябва да приключи в 20.00, но ако пред дадена секция има опашки, той може да продължи и до 21.00 часа. За сецкиите с над 200 избиратели ще има по две тъмни стаички.

В деня на размисъл и в дена на вота е забранена агитацията, както и публикуването на данни от социологически агенции, а продажбата на алкохол бе забранена в определени населени места, за разлика от други.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.