Home » Здраве » Билкарница: Бай Цанко пребори диабета за 16 дни!
Билкарница: Бай Цанко пребори диабета за 16 дни!

Билкарница: Бай Цанко пребори диабета за 16 дни!

Захарен диабет тип 2 се среща по-често след 40-годишна възраст и за развитието му влияят редица неблагоприятни рискови фактори, каквито са прехранването, обездвижването, затлъстяването, стресът и употребата на някои медикаменти.

При хората със захарен диабет тип 2 инсулинът, който панкреасът им произвежда, не може достатъчно добре да контролира повишените нива на кръвната захар. Това може да е резултат от неспособността на панкреаса да произведе достатъчно количество инсулин при бързото покачване на кръвната захар след хранене или защото инсулинът е с нарушено действие в периферията – състояние, известно като инсулинова резистентност.

Страдащите от диабет тип 2 в България са хиляди, а Цанко Сагов от Стара Загора доскоро е бил един от тях. Благодарение на лесна диета успял да се пребори с хроничното заболяване само за 16 дни, научи 365 Новини.

Историята му разказва неговата дъщеря Ганета. „Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило, преди 25 или дори 30 години. За да държи нивата на кръвната си захар в норма, както всички диабетици, татко избягваше сладки храни, всяка сутрин и вечер пиеше лекарства. С годините дозата им се увеличаваше, за да може да действа до момента, в който химията стана безсилна. Тогава според медицината трябваше да премине на инсулинови инжекции.

Диабетът върви ръка за ръка със затлъстяване, тъй като хората с тази болест са непрекъснато гладни и с високо кръвно. А тези три фактора накуп водят до инсулт и инфаркт. Точно това се случи и с баща ми – премина през 3 инсулта и един инфаркт (последният само преди 6 месеца) с нелеки последствия.

Заради захарната си болест страдаше и от диабетна полиневропатия, което ще рече, че няма достатъчно оросяване на краката. Чувстваше ги непрекъснато изтръпнали и студени, което е най-малката болка. Защото с напредване на диабета се стига и до ампутации на крайници, а понякога – до слепота“, разказва щерката на Цанко. 76-годишният пенсионер научава за целебна диета, която решава да пробва, пише retro.bg.

Тя се състои в храните, в което са забранени месото, млечните продукти, яйцата, мазнините, рафинираните брашна, захарта, консервантите, а солта е в минимално количество. Цанко спазва режима една седмица, след което се завръща към стария си начин на хранене – от всичко по много. Бастунът се завръща в живота му, лявата му ръка става отново леденостудена, а кръвната захар достига 20,2 единици.

Вместо да започне прием на поредното лекарство, диабетикът отново се обръща към диетата – без олио, зехтин, масло, месо, мляко, сирене, яйца. Още на третия ден захарта му пада на 13 единици. На 16-ия ден от поста нивата ѝ стигат до отличните 5,2 единици, а диабетът си заминава от живота на бай Цанко завинаги.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.