Home » Топ новини » Легендарният БЪЛГАРСКИ спортен автомобил, за който малцина са чували!
Легендарният БЪЛГАРСКИ спортен автомобил

Легендарният БЪЛГАРСКИ спортен автомобил, за който малцина са чували!

По-паметливите (и малко по-възрастни все пак) все още сигурно помнят автомобилите „Булгаррено 8“ и „Булгаррено 10“.

Но дали се сещате, че френско-българското сътрудничество имаше и още един свой знаменит продукт? Българският спортен автомобил „Булгаралпин“… Производството на бързите коли по френски лиценз започва в автомобилния завод в Пловдив през 1967 година. Разрешителното за производството е купено от основателя на „Алпин“ Жан Ределе.

Ефектната кола с 1100-кубиков двигател става истински хит на Международния панаир в Пловдив още в годината на производството си.

„Булгаралпин“, като всеки спортен автомобил обаче не е за всеки. Заводът в Пловдив произвежда спортния звяр само две години. Той е бил достъпен за изключително ограничен кръг от купувачи в България срещу 8200 лева. Главно колите са били за износ.

Сред записаните постижения на „Булгаралпин“ е първото място на рали „Трансбалкания“. Печели го през 1967 година автомобилният състезател Илия Чубриков. Два родни екипажа пък участват с автомобила на престижното рали „Монте Карло“. Разбира се, носят се и легенди. Един от щастливците, сдобил се с спортен автомобил „Балканалпин“ е режисьорът Васил Мирчев.

Според близки до него хора, той е изминал разстоянието от София до Кан, където отивал на известния филмов фестивал, за 16 часа.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.