Home » Свят » Какво става в Северна Корея: Паническо разграбване на магазините
Какво става в Северна Корея

Какво става в Северна Корея: Паническо разграбване на магазините

Пандемията от коронавирус вероятно е достигнала и Северна Корея, принуждавайки лидера Ким Чен-ун да прекрати публичните си появи, а сънародниците му да започнат панически да изкупуват магазините, твърди южнокорейска шпионска агенция в сряда, научи 365novini.

Въпреки че Пхенян предприе интензивни карантинни мерки, властите поддържат тезата, че все още няма регистрирани случаи на коронавирус в страната. Много външни експерти са скептични и предупреждават, че епидемията може да бъде ужасна заради крехката здравна система на Северна Корея.

Южнокорейската Национална разузнавателна служба заяви по време на закрито заседание в Сеул, че пандемията е една от причините Ким Чен-Ун да прави много по-малко публични появи тази година.

Южнокорейското разузнаване разбули мистерията с изчезването на Ким

До сряда, севернокорейският лидер се е повявал публично 17 пъти тази година, в сравнение със средно 50 за същия период миналите години, откакто пое властта в края на 2011 г.

Южнокорейското разузнаване съобщава, че е било невъзможно спирането на навлизане на коронавируса в Северна Корея, заради засиления трафик по границата с Китай, преди тя да бъде затворена през януари, в опит да се спре разпространението на вируса.

Агенцията обаче отказа да потвърди да потвърди коментарите на Ким в съответствие с практиката си да не коментира информация, която предоставя на депутатите.

Ким Чен Ун се появи жив и здрав и откри фабрика за торове

Миналият петък, Ким Чен-ун прекрати своето 20-дневно отсъствие, като се появи на церемоня, отбелязваща завършването на фабрика за торове близо до Пхенян. Неговото изчезване от публичното пространство предизвика слухове за неговото здраве и опасения за бъдещето на страната.

Разузнавателната служба на Сеул повтори твърдението на южнокорейското правителство, че Ким е останал отговорен за държавните дела дори по време на отсъствието си. Посещението му във фабриката беше с цел да покаже решителността си да се справи с проблемите на обществения поминък и да вдъхнови на хората увереност.

Южнокорейското разузнаване показва, че пандемията е навредила на севернокорейската икономика, главно заради затварянето на границата с Китай, техният най-голям търговски партньор и помощник. Китай представлява около 90% от външния търговски поток на Северна Корея.

Търговският обмен между Северна Корея и Китай през първото тримесечие на тази година е бил $230 милиона, което бележи 55% спад в сравнение със същия период миналата година. През март, двустранният търговски обмен е отбелязал 91% спад, твърди разузнаването в Сеул.

СНИМКИ показват какво става в Северна Корея, докато няма ни вест, ни кост от Ким Чен Ун

Това е довело до рязък скок на цените на вносните храни като захар и сезонни продукти. Разузнаването твърди, че населението на столицата Пхенян, наскоро се втурнало в универсалните и други магазини, за да се запасява с продукти от първа необходимост, като са се образували дълги опашки.

Според южнокорейското разузнаване, цените в Северна Корея са “били стабилизирани до известна степен”, след като властите са притиснали хората.

блиц

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!