Home » България » Проф. Кантарджиев разкри нещо много страшно, което се случва в момента с COVID-19 в България
Проф. Кантарджиев разкри нещо много страшно

Проф. Кантарджиев разкри нещо много страшно, което се случва в момента с COVID-19 в България

Пикът отмина, но не и опасността от коронавирус, научи 365novini.

За това предупреди членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев. Той разкри, че в момента се увеличават случаите на заразени в домове за стари хора и домове за деца с увреждания. Какви са сценариите с пандемията, ще свърши ли тя или ще заживеем при съвсем различни условия – на тези въпроси отговори проф. Кантарджиев.


– Проф. Кантарджиев как ще се развие ситуацията с пандемията от коронавирус оттук нататък?

– Моето мнение е, че има два сценария. Единият е неблагоприятен за човечеството – епидемията да придобие ендемичен характер.

Ако мерките, климатът и поведението на вируса не доведат дотам, че да се намалят слручаите, изпадаме в лошия сценарий – получава се ендемия.

Това значи периодично да се появяват различни по сила огнища със сравнително ограничен брой случаи, за жалост – не ограничени по време.

Епидемията е, когато заболеят много хора, постепенно намаляват случаите и накрая стигат до нула. Когато една епидемия се превърне в ендемия – поведението на вируса е такова, че не довежда до трайна невъзможност за заразяване, възникват ендемични взривове в различни области, колективи, различни по размер.

– Какъв е добрият сценарий?
– Добрият сценарий, на който се надяваме всички, които не от вчера се занимаваме с такива неща, ако мерките се спазят и поведението на вируса е според очакванията ни, след горещите и сухи месеци, той би  могъл да изчезне.

Но това зависи и от поведението на хората, от ограничаването на неговото разпространение.

Защото ако не го ликвидираме до края на лятото, допуснем ли и през есента да го има този вирус, тогава той ще се смеси със сезонните вируси и сезонния грип и ще бъде много тежко за здравето и здравната система. Затова не трябва да се следват случайните неща, случайни, непроверени информации и съвети на хора, които не са специалисти.

– България постепенно се връща, отчасти, но все пак се връща към нормалния си живот, ще продължат ли българите да спазват ограниченията? 
– Културните хора в големите градове все още носят маски, когато се видят с познат, гледат да стоят на по-голямо разстояние от него и си слагат маска, което е задължително.

Трябва да има дистанция, спане в самостоятелни стаи. Ако недай си Боже този вирус продължи, ще трябва да се отучим да се целуваме, да се прегръщаме, когато видим познати, ще трябва по-често да мием ръцете си, да събуваме обувките си в коридора, да проветряваме повече. Това са най-човешките неща.

Вижте в народите по изтока, където доста често са имали такива болести, как хората не са толкова близки, не се прегръщат, като се видят, а само се покланят.

Докато ние европейците, благодарение на медицината и това, че сме се преборили с много заболявания, започнахме да се събираме на големи компании, да се прегръщаме, да се целуваме, това го няма в доста култури.

– Минахме ли наистина пика, след като случаите на коронавирус у нас продължават да се увеличават?
– Сега в момента сме в едно плато. Големият проблем в нашата страна е не епидемичното развитие в столицата, която отдавна не е на първо място. Имаме два проблема.

Единият – това са взривовете, които се появяват в момента в домове за възрастни хора или домове за младежи и деца с увреждания. Това стана вследствие на грешки  – такива хора са били в болница за лечение, след което се връщат обратно в домовете заразени и се появяват огнища.

Това се случи главно в Северозападна България. Затова работим денонощно. От 1-ви май изследваме персонала на тези домове, защото най-важното е да не се допусне заразен персонал да внесе инфекцията и човек, който е бил в болница да се върне заразен.

Вторият проблем това са пътуващите, които се връщат със самолети от западноевропейски държави, където са били сезонни работници и крият на летището, че са били в контакт с инфекцията и са вече болни.

Такива хора се връщат в родните си села и там заразяват най-близките си, роднините, съседите, това е абсолютно безотговорност.

Искам да кажа само, че в някои държави всеки, който слезе от самолет, отива в хотел под карантина 14 дни. Ако трябва, ще обсъдим и това ще предложим на правителството.

– Какви са грешките, които се правят сега?
– В обществото съществува лъжливото убеждение от някои неспециалисти, че ако си направиш тест и ти кажат, че си здрав, ти си наистина здрав. И генетичните, да не говорим за останалите тестове, могат да са положителни само, ако имаш симптоми на заболяването. Иначе тестът ще е отрицателен, но на практика да сте заразен и след два, три дни може да се получат симптомите, но през това време се отделят вируси и сте болни.

Българинът винаги е дълбоко убеден, че е минал метър. Да се снижаваш и да си правиш тестове, бурята не минава.

– Много хора си казват – ами аз може наистина да съм го преболедувал този коронавирус и да не съм разбрал, трябва ли се успокояваме така?

– СЗО в края на април излезе със становище, че наличието на антитела в даден пациент не му гарантира, че той е защитен от повторно заболяване. Това е много важно да го знае българинът, който си мисли, че му е минало.

Ще ви кажа като човек, който 40 години се занимавам с тази материя, много са неизвестните за това заболяване. Наистина имаме неголям брой случаи, в които кръвта и плазмата помагат на тежко болните, но това не важи за всички.

Оказва се, че този вирус не дава адекватен имунен отговор. Имунитетът е много различен при това заболяване. Изследваните десетки случаи в Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че един голям процент от тези хора, боледуващи от 20 дни, нямаха адекватен и описан в учебниците имунен отговор.

– Пази ли ни наистина ваксината срещу туберкулоза?
– При туберкулозата се оказва, че при нея отговорност за защита има клетъчния имунитет. Оказва се, че тя не е предотвратимо заболяване, защото ваксината пази предимно малките деца и то не само от туберкулоза, но и всички инфекции, свързани с температурно състояние.

Именно и заради това има търсене от държави в Африка и Латинска Америка, защото пази и при други инфекции при децата, но въвеждането й с нищо не е предотвратило разпространението на заболяването. Подобряват няколко неща – хигиенни мерки, отучване хората да плюят по трамваите и да не живеят в едно семейство баби заедно с децата и внуците си. Тогава става разпространението.

– Един малко по-страничен въпрос – как издържахте на всичките тези брифинги, всеки ден, а понякога и по два на ден? 
– В човешки план ще ви кажа, в целия си съзнателен живот съм се готвил за такъв момент, когато квалификацията ми ще защити народа ми, знаейки, че бих могъл да бъда с нещо полезен, рискувах и здравето и живота си.

Усилията ще продължават, защото още нищо не е минало. В момента домове за стари хора наистина има огнища и опасността не е премахната.
Всеки ден се работят по 500 проби и от тях става ясно, че нараства броят на заразените именно от домове за стари хора и домовете за деца с увреждания. Трябва персоналът да не внася зараза и да се пазят хора, върнали се от болници, където не са спазвани условията.

Мира НАЙДЕНОВА

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.