Home » България » Проф. Кантарджиев разкри нещо много страшно, което се случва в момента с COVID-19 в България
Проф. Кантарджиев разкри нещо много страшно

Проф. Кантарджиев разкри нещо много страшно, което се случва в момента с COVID-19 в България

Пикът отмина, но не и опасността от коронавирус, научи 365novini.

За това предупреди членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев. Той разкри, че в момента се увеличават случаите на заразени в домове за стари хора и домове за деца с увреждания. Какви са сценариите с пандемията, ще свърши ли тя или ще заживеем при съвсем различни условия – на тези въпроси отговори проф. Кантарджиев.


– Проф. Кантарджиев как ще се развие ситуацията с пандемията от коронавирус оттук нататък?

– Моето мнение е, че има два сценария. Единият е неблагоприятен за човечеството – епидемията да придобие ендемичен характер.

Ако мерките, климатът и поведението на вируса не доведат дотам, че да се намалят слручаите, изпадаме в лошия сценарий – получава се ендемия.

Това значи периодично да се появяват различни по сила огнища със сравнително ограничен брой случаи, за жалост – не ограничени по време.

Епидемията е, когато заболеят много хора, постепенно намаляват случаите и накрая стигат до нула. Когато една епидемия се превърне в ендемия – поведението на вируса е такова, че не довежда до трайна невъзможност за заразяване, възникват ендемични взривове в различни области, колективи, различни по размер.

– Какъв е добрият сценарий?
– Добрият сценарий, на който се надяваме всички, които не от вчера се занимаваме с такива неща, ако мерките се спазят и поведението на вируса е според очакванията ни, след горещите и сухи месеци, той би  могъл да изчезне.

Но това зависи и от поведението на хората, от ограничаването на неговото разпространение.

Защото ако не го ликвидираме до края на лятото, допуснем ли и през есента да го има този вирус, тогава той ще се смеси със сезонните вируси и сезонния грип и ще бъде много тежко за здравето и здравната система. Затова не трябва да се следват случайните неща, случайни, непроверени информации и съвети на хора, които не са специалисти.

– България постепенно се връща, отчасти, но все пак се връща към нормалния си живот, ще продължат ли българите да спазват ограниченията? 
– Културните хора в големите градове все още носят маски, когато се видят с познат, гледат да стоят на по-голямо разстояние от него и си слагат маска, което е задължително.

Трябва да има дистанция, спане в самостоятелни стаи. Ако недай си Боже този вирус продължи, ще трябва да се отучим да се целуваме, да се прегръщаме, когато видим познати, ще трябва по-често да мием ръцете си, да събуваме обувките си в коридора, да проветряваме повече. Това са най-човешките неща.

Вижте в народите по изтока, където доста често са имали такива болести, как хората не са толкова близки, не се прегръщат, като се видят, а само се покланят.

Докато ние европейците, благодарение на медицината и това, че сме се преборили с много заболявания, започнахме да се събираме на големи компании, да се прегръщаме, да се целуваме, това го няма в доста култури.

– Минахме ли наистина пика, след като случаите на коронавирус у нас продължават да се увеличават?
– Сега в момента сме в едно плато. Големият проблем в нашата страна е не епидемичното развитие в столицата, която отдавна не е на първо място. Имаме два проблема.

Единият – това са взривовете, които се появяват в момента в домове за възрастни хора или домове за младежи и деца с увреждания. Това стана вследствие на грешки  – такива хора са били в болница за лечение, след което се връщат обратно в домовете заразени и се появяват огнища.

Това се случи главно в Северозападна България. Затова работим денонощно. От 1-ви май изследваме персонала на тези домове, защото най-важното е да не се допусне заразен персонал да внесе инфекцията и човек, който е бил в болница да се върне заразен.

Вторият проблем това са пътуващите, които се връщат със самолети от западноевропейски държави, където са били сезонни работници и крият на летището, че са били в контакт с инфекцията и са вече болни.

Такива хора се връщат в родните си села и там заразяват най-близките си, роднините, съседите, това е абсолютно безотговорност.

Искам да кажа само, че в някои държави всеки, който слезе от самолет, отива в хотел под карантина 14 дни. Ако трябва, ще обсъдим и това ще предложим на правителството.

– Какви са грешките, които се правят сега?
– В обществото съществува лъжливото убеждение от някои неспециалисти, че ако си направиш тест и ти кажат, че си здрав, ти си наистина здрав. И генетичните, да не говорим за останалите тестове, могат да са положителни само, ако имаш симптоми на заболяването. Иначе тестът ще е отрицателен, но на практика да сте заразен и след два, три дни може да се получат симптомите, но през това време се отделят вируси и сте болни.

Българинът винаги е дълбоко убеден, че е минал метър. Да се снижаваш и да си правиш тестове, бурята не минава.

– Много хора си казват – ами аз може наистина да съм го преболедувал този коронавирус и да не съм разбрал, трябва ли се успокояваме така?

– СЗО в края на април излезе със становище, че наличието на антитела в даден пациент не му гарантира, че той е защитен от повторно заболяване. Това е много важно да го знае българинът, който си мисли, че му е минало.

Ще ви кажа като човек, който 40 години се занимавам с тази материя, много са неизвестните за това заболяване. Наистина имаме неголям брой случаи, в които кръвта и плазмата помагат на тежко болните, но това не важи за всички.

Оказва се, че този вирус не дава адекватен имунен отговор. Имунитетът е много различен при това заболяване. Изследваните десетки случаи в Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че един голям процент от тези хора, боледуващи от 20 дни, нямаха адекватен и описан в учебниците имунен отговор.

– Пази ли ни наистина ваксината срещу туберкулоза?
– При туберкулозата се оказва, че при нея отговорност за защита има клетъчния имунитет. Оказва се, че тя не е предотвратимо заболяване, защото ваксината пази предимно малките деца и то не само от туберкулоза, но и всички инфекции, свързани с температурно състояние.

Именно и заради това има търсене от държави в Африка и Латинска Америка, защото пази и при други инфекции при децата, но въвеждането й с нищо не е предотвратило разпространението на заболяването. Подобряват няколко неща – хигиенни мерки, отучване хората да плюят по трамваите и да не живеят в едно семейство баби заедно с децата и внуците си. Тогава става разпространението.

– Един малко по-страничен въпрос – как издържахте на всичките тези брифинги, всеки ден, а понякога и по два на ден? 
– В човешки план ще ви кажа, в целия си съзнателен живот съм се готвил за такъв момент, когато квалификацията ми ще защити народа ми, знаейки, че бих могъл да бъда с нещо полезен, рискувах и здравето и живота си.

Усилията ще продължават, защото още нищо не е минало. В момента домове за стари хора наистина има огнища и опасността не е премахната.
Всеки ден се работят по 500 проби и от тях става ясно, че нараства броят на заразените именно от домове за стари хора и домовете за деца с увреждания. Трябва персоналът да не внася зараза и да се пазят хора, върнали се от болници, където не са спазвани условията.

Мира НАЙДЕНОВА

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.