Home » Топ новини » САЩ дават милиони за вълшебна българска молекула срещу Ковид-19: Учените настояват държавата да откупи чудото
САЩ дават милиони за вълшебна българска молекула срещу Ковид-19

САЩ дават милиони за вълшебна българска молекула срещу Ковид-19: Учените настояват държавата да откупи чудото

Българската компания, която преди месец обяви, че е създала молекула срещу коронавирус, е разработила още две молекули, които да се борят със заразата, научи 365novini.

Учените обаче все още търсят финансиране, за да може молекулите да минат всички тестове, преди да се превърнат в лекарство.

Американска компания вече е на път да даде нужните средства и да купи идеята.

„Започнаха да се свързват с нас инвеститори от различни държави. В момента сме в доста напреднали преговори с инвеститори от САЩ. Американците настояват да купят българските молекули, защото тестовете в световни лаборатории са дали обещаващи резултати“, заяви Кристина Ескенази, представител на българската компания, разработчик на молекулата.

По думите ѝ на практика това ще остане актив на друга държава, на друга компания.

„Може да решава как ще се произвежда, на какви количества, на какви пазари ще се осъществява. Ние много държим и много искаме тази молекула да се осъществи в България“, каза тя.

От Министерството на икономиката са готови да помогнат чрез една от своите агенции. Бойко Таков – изпълнителен директор на Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, заяви: „Ние ще им помогнем с каквото можем, предвид наистина на възможностите ни. Само че възможностите не са огромни. Единствената засега е компанията да кандидатства с проект по програма. Ако спечели, ще спечели едва 1/16-а от сумата.“

Сумите са до 500 000 лева. Не се знае и колко време ще отнеме процедурата.

„Ние не можем безкрайно да държим тази молекула при нас, чакайки бялата лястовица, тъй като виждаме какво се случва в международен мащаб и няма как да стоим безучастно. Преговорите с Америка вече са пред подписване“, обясни Кристина Ескенази.

„Буквално става въпрос може би за няколко седмици. В добрия сценарий светът ще има лекарство. В още по-добрия то ще е българско. За да се превърне в лекарство, молекулата трябва да измине още път и да се дадат още пари за изследвания. Нужни са 8 милиона лева, които САЩ са готови да дадат. Едно такова лекарство би могло да стигне и за 8-9 месеца до крайния потребител. Това е добрата новина.

Лошата е, че ако САЩ платят сметката, патентът ще е в техни ръце. И само ние ще знаем, че молекулите са разработени от български умове“, обясни тя.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.