Home » Топ новини » САЩ дават милиони за вълшебна българска молекула срещу Ковид-19: Учените настояват държавата да откупи чудото
САЩ дават милиони за вълшебна българска молекула срещу Ковид-19

САЩ дават милиони за вълшебна българска молекула срещу Ковид-19: Учените настояват държавата да откупи чудото

Българската компания, която преди месец обяви, че е създала молекула срещу коронавирус, е разработила още две молекули, които да се борят със заразата, научи 365novini.

Учените обаче все още търсят финансиране, за да може молекулите да минат всички тестове, преди да се превърнат в лекарство.

Американска компания вече е на път да даде нужните средства и да купи идеята.

„Започнаха да се свързват с нас инвеститори от различни държави. В момента сме в доста напреднали преговори с инвеститори от САЩ. Американците настояват да купят българските молекули, защото тестовете в световни лаборатории са дали обещаващи резултати“, заяви Кристина Ескенази, представител на българската компания, разработчик на молекулата.

По думите ѝ на практика това ще остане актив на друга държава, на друга компания.

„Може да решава как ще се произвежда, на какви количества, на какви пазари ще се осъществява. Ние много държим и много искаме тази молекула да се осъществи в България“, каза тя.

От Министерството на икономиката са готови да помогнат чрез една от своите агенции. Бойко Таков – изпълнителен директор на Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, заяви: „Ние ще им помогнем с каквото можем, предвид наистина на възможностите ни. Само че възможностите не са огромни. Единствената засега е компанията да кандидатства с проект по програма. Ако спечели, ще спечели едва 1/16-а от сумата.“

Сумите са до 500 000 лева. Не се знае и колко време ще отнеме процедурата.

„Ние не можем безкрайно да държим тази молекула при нас, чакайки бялата лястовица, тъй като виждаме какво се случва в международен мащаб и няма как да стоим безучастно. Преговорите с Америка вече са пред подписване“, обясни Кристина Ескенази.

„Буквално става въпрос може би за няколко седмици. В добрия сценарий светът ще има лекарство. В още по-добрия то ще е българско. За да се превърне в лекарство, молекулата трябва да измине още път и да се дадат още пари за изследвания. Нужни са 8 милиона лева, които САЩ са готови да дадат. Едно такова лекарство би могло да стигне и за 8-9 месеца до крайния потребител. Това е добрата новина.

Лошата е, че ако САЩ платят сметката, патентът ще е в техни ръце. И само ние ще знаем, че молекулите са разработени от български умове“, обясни тя.

ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.