Home » Здраве » Как да дезинфекцирате четката за зъби: Правете това редовно, за да се предпазите от устни инфекции
Как да дезинфекцирате четката за зъби

Как да дезинфекцирате четката за зъби: Правете това редовно, за да се предпазите от устни инфекции

Чистим целия си дом, наблягаме на предполагаемо мръсните места, като тоалетна, мивка, баня, кошчета за боклук, но забравяме нещо много важно – четката ни за зъби, припомня 365novini

Тя трябва да се сменя приблизително през 2-3 месеца, за да избегнем различни инфекции в устната кухина, но също така регулярно трябва да се дезинфекцира през това време.

Как правилно да съхраняваме четката за зъби?

Всичко в банята, което е поставено незащитено и в близост до топлата течаща вода е в риск от заразяване с бактерии. Това важи и за четката за зъби. Ако е поставена на място, където лесно я пръскате, когато ползвате водата, това със сигурност създава условия за размножаване на микроорганизми по нея, които след това пренасяте в устата си.

За да предпазите четката от това, винаги я поставяйте на сухо и проветриво място, където да е далече от водата в банята. Най-добре е да се съхранява в шкаф в банята, където да изсъхне напълно преди следващата употреба.

Как да дезинфекцирате четката за зъби?

В чаша за вода изсипете малко антибактериална вода за уста. В нея потопете четката с космите надолу. Оставете я вътре поне за 15 минути, за да може антибактериалните компоненти на водата да подействат. Не удължавайте времето кой знае колко, защото това пък ще повреди косъмчетата на четката. 15 минути са достатъчни.

Какво да не правите?

Не преварявайте четката в кипяща вода. Това кара пластмасата на дръжката ѝ да отделя токсични вещества. Не мийте четката в миялната машина, не я мийте с гъбата за съдове и определено не я мийте с течен сапун и с пръсти. Важно е и да не споделяте четката си с друг човек, независимо колко близък ви е.

az-jenata.bg

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.