Home » България » 8 са вече починалите у нас от COVID-19, ген. Мутафчийски с тревожен коментар
8 са вече починалите у нас от COVID-19

8 са вече починалите у нас от COVID-19, ген. Мутафчийски с тревожен коментар

Искам да изкажа моите съболезнования на всичките загинали. Те вече са 8. 

Има нова жертва и тя е в Благоевград. По време на снощния брифинг съобщихме за 6-та жертва в Кюстендил. Общият брой на жертвите на коронавируса към днешна дата са осем. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски , научи 365novini.

„Общи случаите за диагностицираните с коронавирус денонощие са 25, общия брой 338. Новите случаи са в Пловдив -3, Варна – 1, Смолян 1 и в Сливен един. Медицинският персонал вече 16 човека. До вчера бяха 14“, съобщи още той .

По думите му, засега няма хоспитализирани деца с поставена диагноза коронавируса. Всички деца, установени като положителни, са в домашни лечение и в добро състояние.

До вчера приетите в болница са 122 човека. Новите случаи след 17:00 часа – изясняваме къде се намират. Когато сме изцяло готови с информацията ще я поднесем в 17 часа – 59 са в София останалите са в страната, каза още шефът на националния щаб за борба с коронавируса.

„Мъжът от Банско има положителен тест. Всичките симптоми на коронавируса. Имал е оток в мозъка“, каза още той.

Шефът на ВМА съобщи и добра новина.

„Имаме един пациент в белодробната клиника, който беше интубиран, надяваме се на добро развитие на нещата, но все още е рано да се каже“, каза той

Мутафчийски коментира и новината, че премиерът Бойко Борисов е поръчал немски бързи тестове за COVID-19.

„Принципа на търсене е съвсем различен. Все още този продукт не е на пазара. Методът е различен, той не търси антитела, като другите бързи тестове“, обясни той.

По думите му, все още сме в началото на пика на епидемията: „Предстоят ни най-тежките времена. Медиите може да са много полезни, като дават репортажите от Италия, Испания, САЩ. Усилията са насочени да се избегне лавината, която се наблюдава там“.

Апелирам към медиите да фокусират вниманието върху обществото върху тежките времена, които ни предстоят, а не върху това колко лесно се разминаваме. Всеки прави жертви, едва ли разходката в морската година ще подобри тяхното самочувствие, най-много те да се приберат заразени.

„Грипната вълна е отминала, но се задава вълната на COVID-19“, съобщи още професорът.

Що се отнася кога мерките може да бъдат охлабени, Мутафчийски заяви следното: „Ситуацията е много динамична, Италия е в пика си толкова дълго време.

Няма тенденция за затихване на нещата по никакъв начин. В САЩ се обсъжда карантина на цели щати. Когато се обсъжда отхлабване на мерките, трябва да се постави въпроса до къде сме ние – този въпрос въобще не е актуален в момента, каза още Мутафчийски“.

Мутафчийски призова хората да проявят разум, когато става въпрос за посещенията на храмовете по време на Великден. „На път сме да преживеем най-черния Великден и болестта няма да отложи своето разпространение заради това, че е празник. Епидемията не допуска изключения.

Това е невидим враг и изисква мобилизация на обществото, за да се справим. Миналата седмица бях по-обнадежден, като гледах празните улици. Но вчерашният ден, който показа отслабване на дисциплината, може да ни изиграе лоша шега“, категоричен е проф. Мутафчийски.

Той добави, че в момента ситуацията е много по-тежка, отколкото по време на война.

По данни от последните минути , 53-годишна жена е починала в Благоевград. Става дума за дъщерята на починалата вчера жена.

„Това е лошо, защото се снижава възрастта на жертвите на коронавируса“, заяви шефът на ВМА, който не успя да потвърди тази информация.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.