Home » България » Борисов: Ресторантите изобщо не ми липсват, зажаднял съм за футбол
Ресторантите изобщо не ми липсват

Борисов: Ресторантите изобщо не ми липсват, зажаднял съм за футбол

Премиерът Бойко Борисов сподели колко много му липсва футболът в дните на извънредна ситуация, научи 365novini.

 „Липсва, много липсва футболът. Всички сме зажаднели за футбол.“, призна старата си слабост пред „Дарик“ в контекста на евентуалното подновяване на спорта вбъдеще. Министър-председателят обясни, че ресторантите, кафенетата и кината не му липсват толкова, защото отдавна не е ходил.

„Много ми бяха интересни колегите по „Диема“, които така коментираха първенството на Беларус, сякаш коментират английското.“, вметна премиерът.

„Повярвайте ми, ако нещо ми липсва, това е футболът, спортът. Аз на ресторант, на кафе, на кино – на такива неща не съм ходил от много дълго. Но ежедневният футбол – това е нещото, което ми липсва. Липсва на всички. Но не искам да използвам бъдеще време. Аз казвам: „Строя „Хемус“, строя „Струма“. Правя стадион. Бъдещото време го оставям на други. Ако има такава възможност – за възобновяване на спорта, един час по-рано да е, един час по-рано ще взема това решение. Спортът, театрите, кината – всичко липсва на хората. Светът е социален. Свикнали сме да сме заедно и сега много тежи. Но огледайте се в съседните ни държави, сравнение с тях ние все едно не сме под карантина“, каза премиерът.

Борисов сподели, че няма никакво време да поспортува сам, макар и много да му се иска. И описа дневния си режим: „Сутрин в 7 часа съм в Министерски съвет, идва щабът. Ето и днес след това продължихме – с министри, с Фандъкова. В Корея са провели матура. На един стадион, слагат дезинфекцирани чинове и са я провели. Всяка идея, която може да ни е полезна, я анализираме. Вечер до 12-1 след полунощ сме така. И аз чакам всичко да мине, за да може после да спортуваме“, изброи Борисов.

Той припомни как ген. Мутафчийски е обяснил какво се случи в Европа на футболни мачове – „проблем, който дойде и до България, за съжаление. Но работата на Мутафчийски е да държи България с ниски нива на заболели и починали.“

По принцип политиците най-обичат бъдещето време. Слушам: „В Италия ще разпуснат мерки за заводи, но от 4 май.“ Имаше конферентна връзка между министрите на спорта от Европейския съюз. Ние сме подготвили план за възстановяване в момента, в който карантината падне. Всички състезатели и треньори ще бъдат тествани, няма да има достъп за външни хора, ще бъдат изградени КПП-та, пропускателният режим ще е по-сериозен, ще има график за ползване на залите, дезинфекциране, начин на хранене – и всичко под контрола на министерството на спорта. Мислим по този въпрос, както и в други държави“, каза още премиерът.

„Не, че го оправдавам генерал Мутафчийски. Той не се нуждае от оправдание, защото се раздава. Но с час по-рано, ако може да се подсигури подновяване на спорта, което е добре за здравето на спортистите и всички хора, ще го направим.

Премиерът съобщи и добра новина – отварянето на големите заводи като на „Фолксфаген“ от днес започват да отварят.

„Нека да устискаме и да се запазим живи и здрави. Светът работи за ваксини. Нашите заводи работят – за ваксината БЦЖ и т.н. Но нека само се запазим живи и здрави.“, повтори за пореден път Борисов.

И припомни, че у нас нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания, за разлика от много други страни. Днес излезе статистика, че България и Албания са с най-ниска смъртност. Само че в Албания не може да излезеш до магазина, без да се обадиш, направи сравнение министър-председателят.

Българинът се оказа и дисциплиниран, и грамотен за опазването на собственото си здраве и здравето на другите“, продължи Бойко Борисов.

На въпрос дали няма шанс да се подновят поне тренировките в индивидуален спорт като тениса, и то на открито, премиерът отвърна: „Погледнато реално, въпросът има логика. Тенисистите са от двете страни на мрежата. Но после отиват в съблекалнята, идват други хора в съблекалнята, става струпване. Ако е за един ден, да го разрешиш. Ама след петия ден вече ти се иска и да останеш да се видиш с приятел, да пиете по бира. И ето ти огнище. Но пак казвам – вижте мерките в другите държави.

На въпрос ще го бъде ли футболният „Левски“, изпаднал във финансова криза още преди пандемията, Борисов отвърна: „Ще го бъде „Левски“. Нека само да си подредят нещата. Аз и преди им предложих вариант. Помогнали сме на всички, ще помогнем и на „Левски“. Клуб, който го заслужава.“

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.