Водещите новини
Home » България » Ген.Мутафчийски към репортер на Слави: Не питайте от дивана, а идете да видите Ада в болниците
Ген.Мутафчийски към репортер на Слави

Ген.Мутафчийски към репортер на Слави: Не питайте от дивана, а идете да видите Ада в болниците

Карантинирането доведе до намаляването на заболеваемостта в софийските квартали „Факултета“ и „Филиповци“. 

При изследване на втория кръг от контактните лица, се установи, че няма положителни тестове. Няма дифузното разпространение го няма. Това ни накара да отменим ограничителните мерки, каза д-р Пенчев.

Те обаче не отменят другите епдидемиологични мерки – маските, несъбирането на хората, личната хигиена. Ако процесът се реактивира, процесът и мерките ще бъдат още по-строги и фокусирани. Към момента ситуацията е спокойна и нямаме огнище, каза д-р Пенчев.

Карантината ще бъде вдигната и в Паничерево, добави д-р Кунчев, научи 365novini.

Д-р Пенчев съобщи още, че от снощи са свалени КПП-тата на „Филиповци“ и „Факултета“. „Ние имахме информация, че в две болници са се събрали около 30 пациенти от тези квартали, като от тях и 6 смъртни случая. Затова тогава се концентрира там дейността ни и се повиши вниманието.

Когато започнаха проверките, установихме, че броя на контактните от първа линия е голям и затова въведохме частични ограничителни мерки в двата квартала от 16 април и до 24 април извършихме тестване там за епидемиологично проучване.

За този период яха направени над 1000 теста и 52 проби за писиар, 17 от които са положителни. Констатираха се 12 семейни огнища. В следствие на данните се установи, че заболелите са установени в огнища, в които ние вече сме взели мерки и те са вече карантинирани. Това ни позволи да проследим, контролираме и ограничим този процес, заради което се стигна до там да може да свалим мерките.

Както виждате, веднага, когато имаме такава ситуация, експертите от РЗИ сигнализират за такава. В другите квартал на София има дифузно разпространение на болестта, но семейните огнища не са толкова близко разположени и нямат толкова близки контакти. Нямаме събиране на много семейни огнища и между тях нямаме контакт.

Това не означава, че ви момента столичното РЗИ не анализира ситуацията, която друга таргетна група да бъде обхваната, за да може да се направи подобен анализ и да се вземат съответните мерки, обясни още д-р Пенчев, относно разпространението на заразата в София.

На брифинга бе и журналистът Станислав Балабанов от 7/8, който няколко пъти създаде напрежение сред колегите си с твърдения, че тестването у нас не било правилно и кой щял да поеме отговорност, когато след месец дойде гладът.

На негов въпрос ген. Мутафчийски отговори, че България е една от малкото държави, които тества контактни на болни лица. Шефът на Щаба заяви, че въпросът на Балабанов е манипулативен и съдържа псевдо твърдения.

Ген. Мутафчийски посъветва журналистът от телевизия 7/8 да не коментира само от диванната армия нещата и заяви, че Балабанов насажда мнение, че подобна пандемия няма, а всички починали са умрели от старост.

„Вървете и вижте за какво става въпрос и кажете с ръка на сърцето – слава богу, че имаше хора, които не ми доведоха ада“, каза му шефът на щаба.

блиц

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook