Home » България » Ген.Мутафчийски към репортер на Слави: Не питайте от дивана, а идете да видите Ада в болниците
Ген.Мутафчийски към репортер на Слави

Ген.Мутафчийски към репортер на Слави: Не питайте от дивана, а идете да видите Ада в болниците

Карантинирането доведе до намаляването на заболеваемостта в софийските квартали „Факултета“ и „Филиповци“. 

При изследване на втория кръг от контактните лица, се установи, че няма положителни тестове. Няма дифузното разпространение го няма. Това ни накара да отменим ограничителните мерки, каза д-р Пенчев.

Те обаче не отменят другите епдидемиологични мерки – маските, несъбирането на хората, личната хигиена. Ако процесът се реактивира, процесът и мерките ще бъдат още по-строги и фокусирани. Към момента ситуацията е спокойна и нямаме огнище, каза д-р Пенчев.

Карантината ще бъде вдигната и в Паничерево, добави д-р Кунчев, научи 365novini.

Д-р Пенчев съобщи още, че от снощи са свалени КПП-тата на „Филиповци“ и „Факултета“. „Ние имахме информация, че в две болници са се събрали около 30 пациенти от тези квартали, като от тях и 6 смъртни случая. Затова тогава се концентрира там дейността ни и се повиши вниманието.

Когато започнаха проверките, установихме, че броя на контактните от първа линия е голям и затова въведохме частични ограничителни мерки в двата квартала от 16 април и до 24 април извършихме тестване там за епидемиологично проучване.

За този период яха направени над 1000 теста и 52 проби за писиар, 17 от които са положителни. Констатираха се 12 семейни огнища. В следствие на данните се установи, че заболелите са установени в огнища, в които ние вече сме взели мерки и те са вече карантинирани. Това ни позволи да проследим, контролираме и ограничим този процес, заради което се стигна до там да може да свалим мерките.

Както виждате, веднага, когато имаме такава ситуация, експертите от РЗИ сигнализират за такава. В другите квартал на София има дифузно разпространение на болестта, но семейните огнища не са толкова близко разположени и нямат толкова близки контакти. Нямаме събиране на много семейни огнища и между тях нямаме контакт.

Това не означава, че ви момента столичното РЗИ не анализира ситуацията, която друга таргетна група да бъде обхваната, за да може да се направи подобен анализ и да се вземат съответните мерки, обясни още д-р Пенчев, относно разпространението на заразата в София.

На брифинга бе и журналистът Станислав Балабанов от 7/8, който няколко пъти създаде напрежение сред колегите си с твърдения, че тестването у нас не било правилно и кой щял да поеме отговорност, когато след месец дойде гладът.

На негов въпрос ген. Мутафчийски отговори, че България е една от малкото държави, които тества контактни на болни лица. Шефът на Щаба заяви, че въпросът на Балабанов е манипулативен и съдържа псевдо твърдения.

Ген. Мутафчийски посъветва журналистът от телевизия 7/8 да не коментира само от диванната армия нещата и заяви, че Балабанов насажда мнение, че подобна пандемия няма, а всички починали са умрели от старост.

„Вървете и вижте за какво става въпрос и кажете с ръка на сърцето – слава богу, че имаше хора, които не ми доведоха ада“, каза му шефът на щаба.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.