Home » Свят » Американците послушаха д-р Тръмп: Хиляди пиха белина
Американците послушаха д-р Тръмп

Американците послушаха д-р Тръмп: Хиляди пиха белина

Огромен брой американци са погълнали препарати за дезинфекция в опит за превенция на новия щам на коронавируса, научи 365novini.

Си Ен Ен съобщава, че в последните дни телефонът за спешна помощ 911 е получил „стотици обаждания“ за хора, приемали дезинфектанти.

Губернаторът на щата Мериленд – Лари Хоган – уточнява, че на спешния телефон са получени рекордно много обаждания на хора, които са се опитали да си инжектират дезинфектанти или да ги пият.

В щата Ню Йорк над 30 души са потърсили лекарска помощ със същите оплаквания. Десет от тях са погълнали белина, девет – дезинфектанти, а други десет са погълнали друг вид домакински почистващи препарати, предаде Dariknews.

Причината е изказване на президента Доналд Тръмп, в което той предположи, че инжектирането на препарати за дезинфекция може да се използва в борбата с Covid-19. По-късно Тръмп обяви, че е предложил подобно нещо саркастично, както и се е пошегувал, че слънчевата светлина също може да възпрепятства по-нататъшното разпространение на коронавируса.

Междувременно десетки специалисти предупредиха, че дезинфектантите са опасни и дори смъртоносни при поглъщане или при опити за инжектиране.

Междувременно, броят на починалите в САЩ е близо 54 000 души. В епицентъра на заразата – щата Ню Йорк, започва масово тестване на населението. Тестове ще се правят в близо 5000 аптеки, а целта е да могат да се изследват около 40 000 души на ден.

Медицински работници, полицаи, пожарникари, шофьори и продавачи ще могат безплатно да се изследват, дори да нямат симптоми. Горещата вълна и фактът, че посещаването на паркове и плажове в Калифорния беше разрешено, очаквано доведоха до струпване на хора. „Разбирам, че топлото време ни изкушава да излезем навън, но не знам как да го кажа по-ясно: останете си вкъщи“, призова Ерик Гарсети, кмет на Лос Анджелис.

Противници на прибързаното отпадане на ограничителните мерки предупреждават, че желанието на властите да подпомогнат икономиката, може да доведе до втора вълна от разпространение на коронавируса.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.