Home » Здраве » 6 сериозни заболявания, които твоят зъболекар може да диагностицира по усмивката ти
6 сериозни заболявания

6 сериозни заболявания, които твоят зъболекар може да диагностицира по усмивката ти

Не е тайна, че тялото ни сигнализира за дадено заболяване по редица косвени признаци. Състоянието на зъбите е едно от нещата, които първи се променят в реакция на даден проблем в организма, разбра 365 Новини.

Ето за кои 6 заболявания можем да съдим по състоянието на зъбите:

Диабет тип 2

възпалени венци

Възпалените, подути и кървящи венци са признак на пародонтоза, едно от най-честите заболявания на венците, пише goodhouse.ru. Доскоро се смяташе, че единствената причина за развитието на това заболяване са бактериите, които живеят в устата и причиняват образуването на плаки.

Въпреки това, последните проучвания потвърдиха връзката между заболяването на венците и диабет тип 2 – в следствие на него се развива пародонтит, по-сериозна форма на пародонтозата, която може да повреди меките тъкани и дори да разруши костната основа на зъбите. Така че, ако вашият зъболекар е забелязал постоянно възпалени или подути венци, време е да проверите нивото на кръвната си захар – и може би да се свържете с вашия ендокринолог.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

ГЕРБ

Гастроезофагеална рефлуксна болест е състояние, при което киселината, произведена от стомаха и помагаща за усвояването на храната, както и съдържанието на стомаха, навлизат в хранопровода. Повече от половината от пациентите с ГЕРБ може дори да не са наясно със заболяването си, тъй като то често протича безсимптомно. Но има един важен знак, който ще помогне за откриването му – лош дъх и ерозия на зъбите. Ако повърхността на зъбите ви е сякаш изхабена, може би трябва да се свържете с гастроентеролог.

Хроничен стрес

стрес и зъби

Навикът да скърцате зъбите си прекомерно или да ги стискате до степен, че буквално да изтриете емайла и да повредите самите зъби, е проява на хроничен стрес. Друг симптом, който вашият зъболекар може също да забележи, са малки рани по меките тъкани на устата ви. Между другото, ако такива рани се появяват често и не отшумят в рамките на две или повече седмици, определено трябва да видите лекар – това може да е признак на развиващ се тумор.

Остеопороза

остеопороза челюст

Остеопорозата, заболяване, при което костната минерална плътност е намалена, може да се открие в ранните етапи с рентгенова снимка на зъбите и челюстта.

Изследвания, проведени от експерти, потвърдиха, че жените с остеопороза са три пъти по-склонни да загубят зъб. По-малко здрави кости, увеличени „празнини“ между зъбите – всичко това може да е ранен признак за „изпаряването“ на минерали от костите.

Автоимунно заболяване

Болестта на Сьогрен е автоимунно заболяване, с което най-често се сблъскват жените на възраст над 40 години. Това заболяване засяга слюнчените и слъзните жлези. Ранното проявление на заболяването може да бъде постоянна сухота в устата, както и чести случаи на кариес (слюнката помага да се „отмие” опасната плака от зъбите и венците, а при болестта на Сьогрен слюнката не е достатъчна и следователно зъбите стават по-уязвими).

Цьолиакия

цьолиакия

Това е автоимунно заболяване, при което организмът не понася глутен. При хора с цьолиакия яденето на храни, съдържащи глутен, може да причини сериозни щети на тънките черва. За щастие, вашият зъболекар има възможност да идентифицира заболяването в ранните етапи: цьолиакията често причинява промяна в цвета на зъбния емайл.

По зъбите се появяват жълти, кафяви или ярко бели петна, могат да се образуват и малки червени язви на езика и да се появи сухота в устата. Ако срещнете такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да проведете тестове за глутенов толеранс.

Твоят коментар

About clslavchev

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!