Home » Здраве » 6 сериозни заболявания, които твоят зъболекар може да диагностицира по усмивката ти
6 сериозни заболявания

6 сериозни заболявания, които твоят зъболекар може да диагностицира по усмивката ти

Не е тайна, че тялото ни сигнализира за дадено заболяване по редица косвени признаци. Състоянието на зъбите е едно от нещата, които първи се променят в реакция на даден проблем в организма, разбра 365 Новини.

Ето за кои 6 заболявания можем да съдим по състоянието на зъбите:

Диабет тип 2

възпалени венци

Възпалените, подути и кървящи венци са признак на пародонтоза, едно от най-честите заболявания на венците, пише goodhouse.ru. Доскоро се смяташе, че единствената причина за развитието на това заболяване са бактериите, които живеят в устата и причиняват образуването на плаки.

Въпреки това, последните проучвания потвърдиха връзката между заболяването на венците и диабет тип 2 – в следствие на него се развива пародонтит, по-сериозна форма на пародонтозата, която може да повреди меките тъкани и дори да разруши костната основа на зъбите. Така че, ако вашият зъболекар е забелязал постоянно възпалени или подути венци, време е да проверите нивото на кръвната си захар – и може би да се свържете с вашия ендокринолог.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

ГЕРБ

Гастроезофагеална рефлуксна болест е състояние, при което киселината, произведена от стомаха и помагаща за усвояването на храната, както и съдържанието на стомаха, навлизат в хранопровода. Повече от половината от пациентите с ГЕРБ може дори да не са наясно със заболяването си, тъй като то често протича безсимптомно. Но има един важен знак, който ще помогне за откриването му – лош дъх и ерозия на зъбите. Ако повърхността на зъбите ви е сякаш изхабена, може би трябва да се свържете с гастроентеролог.

Хроничен стрес

стрес и зъби

Навикът да скърцате зъбите си прекомерно или да ги стискате до степен, че буквално да изтриете емайла и да повредите самите зъби, е проява на хроничен стрес. Друг симптом, който вашият зъболекар може също да забележи, са малки рани по меките тъкани на устата ви. Между другото, ако такива рани се появяват често и не отшумят в рамките на две или повече седмици, определено трябва да видите лекар – това може да е признак на развиващ се тумор.

Остеопороза

остеопороза челюст

Остеопорозата, заболяване, при което костната минерална плътност е намалена, може да се открие в ранните етапи с рентгенова снимка на зъбите и челюстта.

Изследвания, проведени от експерти, потвърдиха, че жените с остеопороза са три пъти по-склонни да загубят зъб. По-малко здрави кости, увеличени „празнини“ между зъбите – всичко това може да е ранен признак за „изпаряването“ на минерали от костите.

Автоимунно заболяване

Болестта на Сьогрен е автоимунно заболяване, с което най-често се сблъскват жените на възраст над 40 години. Това заболяване засяга слюнчените и слъзните жлези. Ранното проявление на заболяването може да бъде постоянна сухота в устата, както и чести случаи на кариес (слюнката помага да се „отмие” опасната плака от зъбите и венците, а при болестта на Сьогрен слюнката не е достатъчна и следователно зъбите стават по-уязвими).

Цьолиакия

цьолиакия

Това е автоимунно заболяване, при което организмът не понася глутен. При хора с цьолиакия яденето на храни, съдържащи глутен, може да причини сериозни щети на тънките черва. За щастие, вашият зъболекар има възможност да идентифицира заболяването в ранните етапи: цьолиакията често причинява промяна в цвета на зъбния емайл.

По зъбите се появяват жълти, кафяви или ярко бели петна, могат да се образуват и малки червени язви на езика и да се появи сухота в устата. Ако срещнете такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да проведете тестове за глутенов толеранс.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.