Home » България » Зимата идва, ето кога да очакваме първия сняг
кога да очакваме първия сняг

Зимата идва, ето кога да очакваме първия сняг

В края на месеца метеорологичната обстановка над Източна Европа ще се промени и ще усетим първия истински зимен полъх, научи 365novini.

Заседанието на Синоптичната комисия днес е под знака на задаващата се зима. Макар времето навън да е есенно-лятно, моделите показват, че му се вижда края и на хоризонта се задава първото по-сериозно есенно застудяване. Какво разчетоха членовете на комисията?

Все още имаме време да се подготвим за по-студените дни, защото до края на месеца продължава серията от топли, слънчеви, есенни дни. Все още над по-голямата част от Източна Европа и Балканите се разполага мощен антициклон, който носи златната есен по нашите ширини.

И в следващите дни, до около 30 – 31 октомври, времето остава хубаво, предимно слънчево, тихо, на места в сутрешните часове мъгливо, следобед топло за сезона с температури до 24, 26 градуса. Идващите събота и неделя ще са топли и предимно слънчеви. В деня на изборите ще можем да отидем за гъби, но и до избирателните секции, което е важно да направим. Синоптичната комисия ви призовава да гласувате. Другата седмица около 30 – 31 октомври ще настъпи промяна, пише Дарик.бг.

В комбинация от проникващ от север-северозапад студен въздух и формиращ се циклон над Средиземно море времето на Балканите и у нас ще се промени съществено. Ще застудее бързо и на 31 октомври и 1 ноември е възможно да видим превалявания от сняг на места в страната. Дневните температури ще паднат значително и няма да надхвърлят 5, 8 градуса. По студено ще е на северозапад и запад, все още малко по топло ще е в низините на Южна България и по Южното Черноморие.

Синоптичните модели в момента не прогнозират съществени валежи, но на места в страната е възможно да видим и първата снежна покривка. В петък Синоптичната комисия ще уточнява тази първа зимна обстановка и тогава ще има повече информация как точно ще се развият нещата.

Температурите през нощта и сутрин, в много райони на страната, ще паднат под нулата. Това ще е първото по-сериозно есенно застудяване. То ще продължи до около 4-ти, 5-ти ноември, след което ще има затопляне, но вече в рамките на до 12, 14 градуса дневни температури. Зимата идва, остава да видим дали пак ще ни изненада.

Източник: Флагман

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.