Home » България » Има нови заразени с коронавирус в България, 8 са в тежко състояние
Има нови заразени с коронавирус в България

Има нови заразени с коронавирус в България, 8 са в тежко състояние

190 са заразените в България, научи 365novini.

Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски шеф на ВМА по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Повечето заразени от София, има един нов в Плевен. Заболеваемостта върви нагоре“, каза той.

„8 човека са с тежка клинична картина и с двустранна пневмония“, каза Мутафчийски.

„Лекарят от Велико Търново е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина. Те са общо 8 човека, както казах. Той е с двустранна бронхопневмония. Приет е със симптоми за бронхопневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница“, обясни  ген. Мутафчийски.

На въпрос защо журналист, върнал се от Белгия със симптоми на коронавирус, не е тестван за такъв, той обясни: „Никой не казал, че на всеки пристигнал от чужбина трябва да му се направи тест. Това не е във възможностите ни.“

Мутафчийски каза, че хората, които са били в критично състояние във ВМА, вече са по-добре.

„В Пирогов лошо е състоянието на човека, който вчера бе интубиран, за който казах, че е подобен на първия смъртен случай у нас. Другият в лечебното заведение, който беше зле и беше интубиран, се подобрява и ще се опитват да го събудят днес“, каза той.

„Иска ми се Италия да е преминала пика, но 650 смъртни случая не е много окуражаваща тенденция. Трябва да минат поне няколко дни. Тенденцията засега е съвсем ясна в Китай и Южна Корея“, коментира той.

Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме достатъчно легла в резерв и ще бъдат направени учения в градовете.

„Заключението на Вирджиния показва, че България се справя добре. Те идентифизират 2 от 11 случая. Това означава, че те действат добре. Можем да прогнозираме, че епидемията ще премине бързо. Както виждате, ние взехме много адекватна мярка в Банско и тя е изключително ефективна“, смята той.

83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години.

Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г.

блиц

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!