Home » България » Жертва на лихварите от „Христо Ботев“: Не можах да върна парите и ме пребиха
Жертва на лихварите от "Христо Ботев"

Жертва на лихварите от „Христо Ботев“: Не можах да върна парите и ме пребиха

Арестуваха петима при мащабна акция в София срещу лихварство, рекет и наркоразпространение, научи 365novini. С часове полиция и жандармерия блокираха части от квартал „Христо Ботев“. Организираната престъпна група е действала поне от 2015 година. Жертви на групата се престрашиха да разкажат за схемата.

Акцията започна много рано сутринта в понеделник. Претърсени са пет адреса, петима са и задържаните, трима от тях са с богато криминално минало. Освен с лихварство, задържаните са се занимавали с рекет и изнудвания, продавали са и наркотици.

Пред НТ говори една от жертвите на организираната престъпна група. Ще го наричаме Иван. Два пъти e взимал пари от лихварите, които бяха задържани. Първият път e успял да ги върне.

„После взех още едни 400 лева, но не можех да ги върна, защото не работех. Всяка седмица започна да ми се вдига лихвата с около 75% на 15 дни. На 400 лева трябваше да им върна 700 лева за 15 дни. Ако ги мина – двойна лихва. За месец ти е около 600 лева лихва”, каза Иван.

„Дават се малки суми и процентът лихва е огромен на ден. В края на няколко месеца сумите стават в такъв размер, че няма как да бъдат върнати”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Запитан дали им дължи още пари, Иван отговаря, че все още си търсят парите. Колко точно обаче и самият той не знае. „Всеки път, колкото той каже – толкова се вдигаха парите. Не съм взел пари от банка, защото нямам осигуровки, трудов договор, не ме одобряваха”, каза още той.

„Не могат да получат от банките предвид това, че нямат никаква кредитна история”, коментира Гешев.

„Ако не се издължат или се получи забавяне, те са използвали силови методи. Има нанесени телесни повреди назад във времето”, заяви гл. комисар Иван Иванов – главен секретар на МВР.

Телесна повреда нанесли и на Иван. „Ходих по болници. Избягах в чужбина, върнах се. Върнах им част от парите, после те пак започнаха с лихвите”, каза той.

lupa

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.