Home » България » Смъртоносната мълния, убила мъж в София, е взела и други жертви 
Смъртоносната мълния

Смъртоносната мълния, убила мъж в София, е взела и други жертви 

Деца, които са играели на метри от софиянеца, убит от мълния снощи в жк „Люлин“, също са пострадали, научи 365novini. Те са станали преки свидетели на трагедията, разиграла се в градинката до блок 632.

Мъжът седял заедно с други хора в беседка, а малчуганите играели на около 7 метра от нея.

„Вчера, като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също, понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри“, разказа едно от децата пред БНТ.

„Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, него в ръката и ние побягнахме към един вход, защото валеше и ни беше страх да не удари пак“, допълни негов приятел.

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка от 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който почина минути по-късно на входа на „Пирогов“, въпреки че линейката дошла само за 8 минути и през цялото време по пътя лекар му е правил реанимация.

Специалисти съветват при гръмотевични бури да бъдем търпеливи и да изчакаме да приключат напълно, преди да се покажем на открито – около 30-45 минути. Те уточняват, че мълниите удрят предимно по високи места – София се намира 700 метра надморска височина и само гръмоотводите по сградите ни предпазват от по-чести инциденти. Днес обаче един от експертите в областта уточни, че не можем да разчитаме на това сградите да ни пазят, защото дори да им е била поставена защита от мълнии, тя много често вече не работи.

Както вече беше съобщено, при фаталния инцидент почина и куче. То обаче не е било на мъжа, както първоначално се твърдеше, а на други хора от квартала.

Според хора от квартала това не е първият такъв случай, съобщи bTV. Преди две години мълния ударила блок, но тогава нямало пострадали, а само покривът се запалил. В случая се смята, че мълнията буквално е „рикоширала“ от земята и е поразила най-близкото – беседката.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.