Водещите новини
Home » Свят » Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев: Вече съм свободен човек
Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев

Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев: Вече съм свободен човек

Интерпол е свалил червената бюлетина срещу българския гражданин Желяз Андреев, след като българските власти му оказаха подкрепата си, научи 365novini.

Това обяви самият младеж в Министерския съвет преди днешното заседание, където дойде, за да получи официалния документ, удостоверяващ свободата му.

Миналата година Желяз бе обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго в Сирия, а САЩ поискаха екстрадирането му.

„Официално червената бюлетина от Интерпол към мен е свалена и това е най-хубавата новина. Вече съм свободен човек“, каза Андреев.

Той благодари на институциите за подкрепата и посочи, че това е случай, който доказва, че държавата може да защити своите граждани.

Припомняме, че в началото на април, миналата година, Желяз Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Той бе служител в колцентър, но компанията, за която работел, е продавала части за самолети на сирийските авиолинии.

Това беше забранено от щатското законодателство заради ембаргото. Разследващите смятаха, че става въпрос за терористична дейност.

Случаят имаше силен отзвук в обществото, а властите се ангажираха с разрешаването му, като зад Желяз застанаха главният прокурор, правосъдният министър и премиерът. Още през октомври 2018 г. САЩ официално оттеглиха искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран.

Лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!