Home » Свят » Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев: Вече съм свободен човек
Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев

Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев: Вече съм свободен човек

Интерпол е свалил червената бюлетина срещу българския гражданин Желяз Андреев, след като българските власти му оказаха подкрепата си, научи 365novini.

Това обяви самият младеж в Министерския съвет преди днешното заседание, където дойде, за да получи официалния документ, удостоверяващ свободата му.

Миналата година Желяз бе обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго в Сирия, а САЩ поискаха екстрадирането му.

„Официално червената бюлетина от Интерпол към мен е свалена и това е най-хубавата новина. Вече съм свободен човек“, каза Андреев.

Той благодари на институциите за подкрепата и посочи, че това е случай, който доказва, че държавата може да защити своите граждани.

Припомняме, че в началото на април, миналата година, Желяз Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Той бе служител в колцентър, но компанията, за която работел, е продавала части за самолети на сирийските авиолинии.

Това беше забранено от щатското законодателство заради ембаргото. Разследващите смятаха, че става въпрос за терористична дейност.

Случаят имаше силен отзвук в обществото, а властите се ангажираха с разрешаването му, като зад Желяз застанаха главният прокурор, правосъдният министър и премиерът. Още през октомври 2018 г. САЩ официално оттеглиха искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран.

Лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!