Водещите новини
Home » България » Видеозаписи от скрита камера заковаха професора, искал 300 лева за тройка в Пловдив
Видеозаписи от скрита камера заковаха професора

Видеозаписи от скрита камера заковаха професора, искал 300 лева за тройка в Пловдив

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Записи от скрита камера заковаха професор Николай Банков и посредника му Димитър Димитров, научи 365novini.

Припомняме, че в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“, в съучастие с обвиняемия Димитров е поискал подкуп от двама студенти в размер на 600 лева, за да проведе изпит, след предварително е дал решенията на задачите. Освен това е поел ангажимент към студентите да попълни студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част, пише „Трафикнюз“.

По време на поредното заседание от сагата, бяха излъчени кадри от скритата камера, която е запечатала цялата схема – от искането на парите до поставянето на оценките в студентските книжки. Първите три файла бяха с кадри, свързани с искането и предаването на парите от Христо Елкин на посредника. В крайна сметка в магазина за телефони е станало предаването на сумата от 600 лева, но не Димитров, а на колегата му Христов. Веднага след преброяването на сумата, последният провежда разговор с колегата си: „Митьо, взех ги”.

Представени бяха и кадрите от кабинета на Банков. Там обаче не се споменават пари и името на Димитров. Вижда се единствено как професорът надписва студентските книжки, а на въпроса „защо трябваше да се стигне до тук“, от страна на Елкин, преподавателят остава безмълвен.

По време на заседанието професор Банков отново поиска да му бъде дадена думата и да даде обяснения по случая. За пореден път той заяви, че никога не си е позволявал да иска и да взима подкупи.

„По време на срещите ни с Димитров не съм правил дори намеци за подкупи. Дадох листа с телефонният номер на студента, но не за да се предаде сума пари, а да потърсят помощ. На 11 май съм говорил с Митко и съм го помолил да окаже съдействия на студентите, да им намери преподавател или консултант, за да се подготвят. Що се отнася до 15 май –тогава не съм провеждал изпит, а консултация. Сигурен съм, че показанията на Димитър Димитров са дадени под натиск, без адвокат и без да съм разяснени правата. Нека да даде обяснения тук и сега, за да излезе истината наяве”, призова Банков сочения за негов съучастник.

Димитър Димитров прие молбата на професора, но обяви, че сведения ще бъдат представени от него само във връзка със задържането му в Икономическа полиция. Първите му думи бяха, че той е бил с нарушени права.

„Не бях в магазина, но колегата ми позвъни, че спешно трябва да се върна. Там ме чакаха полицаи, които ме попитаха „Къде са парите”. Направиха оглед и ме отведоха в Икономическа полиция. Снеха ми показания, свързани с някакъв подкуп и професор Банков. През всичките 4-5 часа в стаята никой не ми каза какви са ми правата и че мога да изискам присъствието на адвокат. По едно време влезе униформен и ми каза „Кажи си всичко и си отиваш”. Аз бях притеснен и нз за какво става дума. Така ме задържаха за 24 часа в Шесто районно. На следващия ден пак ме върнаха в Икономическа. Там полицаи ме разпитваше и пишеше на компютъра. Казваше неща и ме питаше постоянно: „Нали така”. После ме отведоха в съда, за да потвърдя казаното в Икономическа. След разпита, полицаят се обърна към мен с думите: „Добре свършена работа, може да си ходиш”. Пуснаха ме и аз се прибрах. Не помня дали и в съда ми се разясниха правата”, заяви Димитров. Думите му предизвикаха искане от страна на защитата, за проверка на истинността на заявеното, че правата му са били нарушение. Съдия Захова постанови да се изискат справки от Шесто районно и Икономическа полиция, относно задържането на Димитров, както и извлечение от книгата за посетители на двете структури на МВР за това, кога е влязъл и кога е излязъл подсъдимия.

Възражения бяха направени и от страна на адвокат Красимир Елдъров. Той посочи, че има съществени грешки в приложеното доказателство – записи от скритите камери, изразяващи се в неточност на дати и часове на записите, както и на годината.

Той поиска и повторен разпит на основните свидетели – Христо Елкин и Василка Апостолова, за да отговорят на въпросите кой им е задал задачата да направят записите, възложена ли им е била задачата да се извършват такива разследващи мероприятия и от кой? Елдъров подчерта, че подобни действия от тяхна страна са незаконни, а записите не могат да се използват като доказателство в съда.

Така делото бе отложено заради новите искания. Професор Банов и Димитър Димитров ще застанат пред магистратите отново в края на юни.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.