Home » България » Учени: Кърлежите също пренасят вируса на африканската чума
Кърлежите пренасят вируса на африканската чума

Учени: Кърлежите също пренасят вируса на африканската чума

Тревожна информация за разпространението на африканската чума по свинете дойде от експерти, научи 365novini.

Вирусът на адската зараза може да се предава и чрез кърлежи. Подобни случаи обаче са били открити единствено в Африка и на Иберийския полуостров. В Източна Европа досега не е имало такова разпространение, обясни деканът на Биологичния факултет в СУ проф. Стоян Шишков пред Нова.

Комарите не са преносители на вируса на чумата, обясни преподавателят. Професорът обаче бе категоричен, че отстрелването на диви животни не е най-добрият вариант да се ограничи настъплението на болесттта. Шишков обясни, че прасетата в гората се стряскат и започват да се местят.

Вирусът на Африканската чума има характер на пандемия, обясни чл. кор. Христо Найденски. Въпреки многото критики по справянето на страната ни с болестта, и двамата учени определиха мерките на държавата като адекватни.

И Шишков, и Найденов обаче смятат, че започналото масово загробване на животните не е най-удачния начин и въпреки всичко единствено възможния начин поради липсата на екарисажи. 13 е имало преди няколко години. Учените за пореден път успокоиха всички, които се страхуват от опасността на вируса за хората, като подчерта, че подобен риск не съществува.

lupa.bg

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.