Home » Свят » Африканска чума в Сърбия, Балканите пламнаха от заразата
Африканска чума в Сърбия

Африканска чума в Сърбия, Балканите пламнаха от заразата

Африканска чума порази и Сърбия, научи 365novini. Заразата премина границите на страната и обхвана западната ни съседка. Македония вече обяви карантина и забрани вноса на месо от Белград, както и от Босна и Херцеговина.

Съмненията за африканска чума в Сърбия, провокирали местните здравни служби да вземат мерки за ограничаване на вноса на живо месо и месни продукти от Сърбия. Също така, ако обектите, от които се внасят месни суровини, не са третирани за унищожаване на заразата, вносът от тях ще бъде забранен, дори и продукцията да е доказано годна за консумация.

Ограниченията остават в сила, докато официално правителството в Сърбия не потвърди, че е справило със заразата.

Съмнения за африканска чума по свинете има и в Босна и Херцеговина. За там предстои изясняване на ситуацията, пише интернет порталът tocka.com.mk

Както е известно, първите случаи на опасния вирус бяха засечени в Румъния. Смята се, че болестта е пренесена от диви прасета в България, а след това и в съседна Сърбия.

Засега в Македония не са наблюдавани подобни прояви, но властите и там са нащрек. Дори се обсъжда вземането на превантивни мерки, като се надяват да избегнат разпространение на опасното заболяване там.

Междувременно в България се провежда интензивна акция за борба с опасната болест. Както е известно, в страната бе открито заболяване по свинете, което се оказа пренесено от съседна Румъния. В резултат на това бе взето решение да се проведе интензивна акция за умъртвяване и принудително колене на животни, с цел справяне с кризата. Властите обещаха обезщетение на бизнеса и помощ на стопаните след принудителната ликвидация на животните.

За момента е въведена карантина, като тепърва ще се проверява дали няма вторични огнища в засегнатите региони. Междувременно болестта е плъзнала и съседните държави, превръщайки се в глобална заплаха.

razkritia

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.